Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vedran Ružić: Album "Spiritual Market" spaja glazbu, sliku i film

25.01.2017.

13:46

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi autorski jazz-album "Spiritual Market" mladoga glazbenika i slikara Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa bit će predstavljen u petak 27. siječnja u Zagrebu. Promocija, kojoj je domaćin Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, bit će dio programa Noći muzeja u Kinu SC.

Album Spiritual Market objedinjuje autorski jazz-album i art-film, inspirirane zapisima putovanja Marka Pola. U ovome umjetničkom projektu Vedran Ružić je napravio iskorak, pa je note pretvorio i u vizualnu umjetnost, i istoimeni art-film. Glavna mu je misija spajanje različitih umjetnosti, pa tako za sebe kaže da dok slika vidi glazbu, a dok svira čuje boje. Glazbi i slikarstvu odlučio je pridružiti i fotografiju te filmsku umjetnost, a kao rezultat nastao je projekt Spiritual Market.

Najprije je nastao jazz-album, koji kombinacijom prizvuka Istre i Dalekoga istoka prati Polov put od Venecije do Kine. Album objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Uz Ružića na kontrabasu, sastav čine njegovi kolege s konzervatorija u Klagenfurtu - Adriano Bernobić na bubnjevima i Pavle Miljenović na gitari, dok je na tri je skladbe gostovao i Mario Biočić na saksofonu.

Nakon objave albuma uslijedio je drugi dio projekta, snimanje filma koji tematski i vremenski prati cijeli album, a zajedno s Vedranom režirali su ga i osmislili John Kardum i Ira Tomić, autori videospota s Ružićeva prvoga albuma Night Speaking. Sljedeće postaje ovoga izazovnog projekta su Rijeka, Beč, Lovran, Osijek... Poslušajte što je Vedran Ružić ispričao Gloriji Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.