Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veličanstvena "Aida" - izvedba za pamćenje na Ljetnoj pozornici u Opatiji

21.07.2017.

08:44

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vječna Verdijeva „Aida", pod dirigentskim vodstvom maestra Tibora Boganyija, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića te izvedbi ansambla Opere HNK Ivana pl. Zajca, sinoć je premijerno izvedena na prepunoj opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Impresivno je djelovala velika pozornica pod ljetnim nebom, gotovo prazna, a tako puna s nekoliko postamenata koji su iskazivali vlast i moć onih koji su na njima pjevali obučeni u zlato, s pozadinom u zlatnim zavjesama koje su, ovisno o priči i događajima u operi, mijenjale svoju boju i teksturu.

Sjanim dubinama i snažnim glasom iskazao se Slavko Sekulić kao Ramfis uz vrlo dobrog Luku Ortara u ulozi kralja Egipta. Zahtjevnu ulogu imala je mlada Amanda Stojović kao Amneris koja je muzikalna i topla u dubinama, ali tanka i maloga glasa u visinama i fortissimima.

Radamesa je utjelovio talijanski tenor Renzo Zulian koji je čisto izvodio zahtjevne visine, ali bez iznijansirane dinamike i melodioznog zapjeva.

No predstava je imala svoju veličinu, snagu, blistavost i raspjevanost zahvaljujući božanstvenoj izvedbi Kristine Kolar u ulozi Aide. Njeno pjevanje je diralo dušu, njene visine su izazivale oduševljenje, njena lakoća zapjeva, prekrasna dinamika i savršena dikcija digla je predstavu na visoku razinu glazbenog izraza. Čista, komorna režija dramaturški precizno izrađena, zanimljiv dizajn svjetla i neobični i efektni kostimi sjajno su ispunili ovu vječnu priču o ljubavi i domovini.

Orkestar pod rukom Tibora Boganyja nije uspio dati svoj maksimum, a ozvučenje nije pratilo odnose solista i orkestra. No, ova Aida je u cijelosti izvedba za pamćenje koja bi se trebala još izvoditi, a ne samo kao jedna premijerna predstava na Riječkim ljetnim noćima. 

Poslušajte osvrt Glorije Fabijanić Jelović te dojmove publike:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.