Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veličanstveni "Magnificat" uz obljetnicu Bachova rođenja

14.12.2015.

11:43

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Koncertna večer uz 330. obljetnicu rođenja velikog njemačkog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha, nazvana "Magnificat", na programu je u utorak 15. prosinca, u 20 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Johann Sebastian Bach (1685.-1750.), najveći njemački skladatelj razdoblja glazbenog baroka najveći je dio svojih skladbi posvetio crkvi, pa je "Magnificat" ili "Veliča duša moja Gospoda", skladano 1724., zapravo hvalospjev Djevici Mariji.

U okviru programa Komornih koncerata u Mramornoj dvorani u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca uz komorni orkestar nastupit će članovi zbora Opere, Schola Cantorum i solisti Marijana ProhaskaIngrid HallerIvana SrbljanMarko Fortunato i Dario Bercich.

Na programu su dva Bachova djela koja bit publici trebala dočarati svu raskoš barokne glazbe: 1. orkestralna suita (Ouvertüre) u C-duru te veličanstveni "Magnificat" u D-duru.

David Steffanuti, koji će dirigirati izvedbom, napomenuo je kako je već izvodio Bachov "Magnificat", ali kao violončelist u orkestru te da mu je izuzetna čast i odgovornost dirigirati djelom. Tim više jer Bacha smatra najvećim i najvažnijim skladateljem čije djelo naziva Starim zavjetom u glazbi.

Iako je Bach djelo izvorno napisao u Es-duru, izvodit će se u D-duru, ali s četiri božićna umetka iz prve verzije. Naime, Bach je "Magnificat" napisao za Božić, vrlo brzo po dolasku na mjesto kantora crkve sv. Tome u Leipzigu. Kasnije ga je preradio da bi se moglo izvoditi i za druge blagdane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.