Hrvatski radio

Radio Rijeka

Velika obljetnica: "najljepša riječka građevina" ima punih 120 godina

16.12.2016.

20:32

Autor: Lea Domijan Fišter, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Guvernerova palača u Rijeci slavi 120 godina od izgradnje, što je svečano obilježeno otvaranjem instalacije u obliku vremenske lente u atriju palače, kojom su prikazani važni događaji i okolnosti vezani uz ovu građevinu i Rijeku.

U Guvernerovoj palači danas danas djeluje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, a osim izmjena u stalnom postavu Muzeja, u atriju je postavljena instalacija dizajnerice Vesne Rožman - Lenta vremena. Na njoj je ispisana povijest od 1892. godine kada se tražila lokacija na kojoj će Alojz Hauzman graditi palaču za guvernera Lajoša Baćanija do današnjih dana.

Organizatorica izložbe Denis Nepokoj kaže da posjetitelji na njoj mogu vidjeti brojne zanimljivosti, među kojima i to što je sve palača bila nakon što je prestala biti rezidencijom guvernera. Izrazila je i želju da će instalacija posjetiteljima biti zanimljiva i da će prepoznati entuzijazam ljudi iz Muzeja i suradnika na njenoj izradi te da će se tako potaknuti više dolazaka u Muzej.

Ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tea Perinčić ustvrdila je da je proteklih 120 godina bilo vrlo turbulentno razdoblje u riječkoj povijesti te da je "pravo čudo da je Guvernerova palača ostala posve očuvana". Ocijenila da je ovo najljepša građevina u Rijeci i izrazila nadu da će nakon programa 16. prosinca građani posjetitelji još više cijeniti palaču.

Uz otvaranje vremenske lente, predstavljene su i promjene u stalnom postavu, izvedene u suradnji s učenicima riječke Škole za primijenjenu umjetnost, a nastupile su muška i ženska klapa "Kastav". Učenici Škole za primijenjenu umjetnost obišli su Muzej i nakon toga, zahvaljujući vlastitoj kreativnosti, likovno se izražavali i izradili objekte koji reinterpretiraju muzejske izloške i nadopunjavaju priču o stalnom postavu.

Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.