Hrvatski radio

Radio Rijeka

Velika retrospektivna izložba Zlatka Price u riječkome MMSU

17.08.2016.

14:39

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Zlatko Prica - 100 godina" naziv je izložbe kojom se riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti uključuje u obilježavanje stote godišnjice rođenja nezaobilazne figure hrvatskog slikarstva. Šezdesetak radova publika će moći pogledati od petka 19. kolovoza u 20 sati.

Iznimnu stvaralačku osobnost Zlatka Price likovna je kritika prepoznala i potvrdila već na samom početku autorova umjetničkog djelovanja. Retrospektivna izložba izbor je najznačajnijih slika, crteža i grafika iz njegova likovnog opusa te donosi pregled umjetnikova stvaralaštva tijekom šezdeset godina. 

Na izložbi su zastupljene sve Pricine faze, od formativnih početaka do slijeda ciklusa: Samoborski ciklus, Ljudi i plodovi, Plodovi zemlje, Tarski ciklus, nastao za vrijeme umjetnikova boravka u istarskom Taru, te posljednji ciklus Opatijski kišobrani. 

Uz radove posuđene iz većeg broja hrvatskih muzeja i privatnih kolekcija, izložit će se i oni iz inozemnih zbirki koji se tek u iznimnim slučajevima prikazuju javnosti. Organizator izložbe je Zaklada Vesna i Zlatko Prica iz Samobora, a autori stručne koncepcije su Nikolina Šimunović i Nikola Albaneže.

Izložba je premijerno prikazana u lipnju u Zagrebu, paralelno s izložbom Pricinih crteža i grafika u Samoboru, a u Rijeci ostaje otvorena do 16. rujna. S kustosicom postava Vilmom Bartolić razgovarala je Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.