Hrvatski radio

Radio Rijeka

Velikani hrvatske fotografije 50-ih na Korzu

23.08.2013.

14:39

Autor: Larissa Smokvina / Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedinstvena putujuća izložba na otvorenome, dio projekta “Prijatelji mora”, postavljena je duž riječkoga Korza, a na 15 jadranskih odredišta vidjet će je više od milijun ljudi.

Rijeka je 14. grad u nizu koji ugošćuje atraktivnu izložbu projekta Prijatelji mora, a ovogodišnji postav predstavlja velikane hrvatske fotografije 50-ih, među kojima je i nekoliko riječkih autora. Do 30. kolovoza na 33 izložbena panoa velikog formata nalaze se 64 crno-bijele dokumentarne fotografije mediteranskog podneblja, među ostalima, Toše Dapca, Igora Emilija, Viktora Hreljanovića, Jose Špralje, Ervina Debeuca, Abdona Smokvine, Fernanda Soprana i Zlate Laure Minzer.

Nacionalna kulturološko-turistička kampanja održava se četvrtu godinu zaredom, a izložbama fotografija velikih formata na trgovima i ulicama 15 hrvatskih gradova uz obalu, posjetiteljima se želi skrenuti pozornost na ulogu fotografije u promicanju mediteranskih tema.

Prethodne tri izložbe prikazivale su teme podmorja, površine mora i mediteranskih eseja. Zavidna kultura hrvatske fotografije s polovice prošlog stoljeća prikazana je pomoću vrijedne građe iz arhiva muzeja, galerija, fotoklubova i privatnih zbirki. Javlja Larisa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.