Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Veliki val" - završni dio trilogije "Merika"

17.05.2013.

21:54

Autor: Gloria Fabijanić Jelović / Tajana Petrović Čemelji

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

“Veliki val” krunski je dio monografske trilogije objavljene uz izložbu “Merika” Muzeja grada Rijeke o iseljavanju Europljana u Ameriku početkom prošlog stoljeća, koja se najvećim dijelom odvijala preko riječke luke.

Središnja monografija Veliki val - iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku do 1914. godine predstavlja krunu izložbe i monografske trilogije Merika, koju čine još dva izdanja: Merika te Iz srednje Europe u Ameriku. Trilogija se bavi iseljavanjem iz zemalja bivše Austro-Ugarske Monarhije, a nastala je na temelju izvornih istraživanja.

Na njenoj izradi sudjelovalo je trideset istraživača iz Rijeke, Zagreba, Osijeka, Udina, Graza, Beča, Bratislave, Kapošvara, Londona, New Yorka, Novog Sada, Ljubljane i Krakova, a sva tri dijela uredio je Ervin Dubrović.

Izuzetno uspješnu izložbu Muzeja grada Rijeke Merika vidjelo je više od 700 tisuća posjetitelja, nagrađena je godišnjom nagradom Hrvatskoga muzejskog društva za 2009. godinu. Osim u Rijeci, prošle je godine postavljena i u Muzeju imigracije na njujorškom otoku Ellis, gdje je također izazvala ogroman interes publike. Izložbu možete pogledati i u on-line verziji.

Monografiju Veliki val napet stotina stranica dvobojnog tiska, može se nabaviti u Muzeju grada Rijeke i u riječkim knjižarama. Javlja Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.