Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veselje pokreta u suvremenom plesu za dva riječka festivala

03.07.2020.

12:55

Autor: Tatjana Sandalj

FLY! (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

FLY! (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Dojmljivom izvedbom češke plesačice Markéte Stránske u predstavi FLY! počela su sinoć na Trgu Riječke rezolucije dva festivala: festival suvremenog plesa Port of Dance / Luka plesa te Festival inkluzivne scene.

Markéta Stránska je koreografkinja, izvođačica i fizioterapeutkinja, među ostalim razvija i međunarodnu mrežu umjetnika s invaliditetom, a FLY! je njen solo projekt kojeg je nazvala "fizičkim životnim iskustvom s jednom nogom, jednom protetskom nogom i dvije štake" u kojem je istraživala koliko nedostatak ravnoteže utječe na fizičku i mentalnu stabilnost.

Rezultat je dokaz da iz ograničenja mogu nastati kreacije koje intenzivno djeluju na publiku. S protezom, bez nje, uz pomoć štaka, pokretom, ali i mirovanjem na sceni, uz mikro scenografiju, jedan dojmljiv audio efekt i jedno ogledalo - svako fizičko događanje na sceni odraz je složenog emotivnog stanja osobe/žene/plesačice koja živi samo s jednom nogom. 

Drugi dan programa Port of Dance, kojim Hrvatski kulturni dom na Sušaku predstavlja sažetak online izvedenog Spring Forward festivala, dijela programa Rijeka 2020 EPK, nastavlja se u petak u 20 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hratskog primorja. Češki plesač Viktor Černický u predstavi PLI, kako je najavljeno, kombinira 22 konferencijske stolice, opsesivni ritam i posvećenog čovjeka.

Na maloj platformi izvođač odlučno pokušava konstruirati, rekonstruirati i dekonstruirati svemir. Riječ je o fizičkoj metafori beskrajne ljudske dinamike, strpljenja i težnje koja i potpuno obične predmete pretvara u nevjerojatna arhitektonska djela. Černický stvara djela između plesa, performansa, cirkusa i fizičkog kazališta. 

Festival inkluzivne scene nastavlja se večeras na Trgu Riječke rezolucije od 21 sat prezentacijom Inkluzivnog plesnog kolektiva Magija te Uhvati film festivalom.

Viktor Černický: PLI (Foto: Vojtech Brtnicky / HKD)

Viktor Černický: PLI (Foto: Vojtech Brtnicky / HKD)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.