Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vinčace i Kastav: dvije uzbudljive primorsko-klapske priče

16.07.2017.

11:53

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog priprema se za nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu - i nada se. Muška klapa Kastav od 17. do 21 srpnja sudjeluje na 3. European Choir Games / Europske zborske igre u Rigi, u Latviji.

"Ražanj je spreman, ali zec je još u šumi", govori Mario Butorac iz Klape Vinčace uoči nastupa u finalu Festivala klapa u Omišu. Podsjećamo, dvije pobjede su za njima, a treća bi bila lijepa pobjeda u nizu. Nadaju se da neće bit prevruće i da će u finalne 4,5 minuta ući opušteno. 

U Omišu je finale ženskih klapa u petak 21. srpnja, a muških u subotu 22. srpnja, a više o programu i sudionicima možete doznati ovdje.

Obljetnički koncert u Kastvu, na kojem su predstavili nosač zvuka "More, nebo, zemja" i proslavili 25. obljetnicu uspješnog rada, bio je priprema za odlazak Europske zborske igre u Latviju. U tom programu će, u deset kategorija, nastupiti 165 zborova iz 36 zemalja, iz cijelog svijeta, a Klapa Kastav nastupit će u prvom dijelu programa. 

18. srpnja u kategoriji Folklor a capella predstavit će klasičan klapski program: "'Vo je naša zemja" Mojimira Ćaćija na stihove Jakova Dukića, "Sutra će te ponit" Krešimira Magdića na stihove Jakše Fiamenga, "Dalmatino, povišću pritrujena" Ljube Stipišića te "Linđo" Vladimira Berdovića na narodne stihove.

U toj kategoriji nastupa još 20 zborova iz 13 zemalja, a Kastavci ulaze izravno u finalno natjecanje zahvaljujući iznimnim rezultatima što su ih na međunarodnim natjecanjima postizali posljednjih godina. Na ljetnoj pozornici u centru Rige 19. srpnja održat će Friendship concert, što će pridonijeti prezentaciji hrvatske glazbene i kulturne baštine.

Poslušajte više u javljanjima voditelja Klape Kastav Saše Matovine i Maria Butorca iz Klape Vinčace:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.