Hrvatski radio

Radio Rijeka

Virtualna galerija Podroom: što se to stvara u riječkoj Građevinskoj školi?

04.06.2020.

15:30

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Virtualna galerija Podroom

Foto: Virtualna galerija Podroom

Foto: - / -

Školski hodnici ostali su bez tona: nema galame ni zvona, a slika se preselila na ekrane i nastavu na daljinu. No te su nove okolnosti neke profesore i učenike potakle da osmisle nove načine kojima su radove, nastale u izoliranosti karantene, izložili svima koji na zemaljskoj kugli koriste internet.

U zadnja tri mjeseca svi se privikavamo na virtualnu stvarnost kao na ravnopravni dio svakodnevice - na taj način radimo, družimo se, doznajemo što se zbiva, a cijela jedna generacija učenika na taj se način odnedavno i školuje. 

Profesijama kao što su dizajneri, arhitekti, inženjeri ili umjetnici, virtualne su platforme idealan način za pokazati čitavome svijetu ono što rade. Tako su učenici i nastavnici Građevinske i tehničke škole u Rijeci svoju školsku galeriju Podroom izvukli iz podruma i podigli je u virtualni svijet – ravno na Facebook. Jer, ako je škola utihnula i ostala bez tona, slike i dalje imaju načina za izaći u svijet.

Od travnja do danas objavili su četiri prezentacije kojima su izložili radove svojih učenika – od dizajna logotipa preko uređenja interijera do dizajna ambalaže – a sljedećeg tjedna planiraju objaviti i petu izložbu, nazvanu "3K", na kojoj će učenici predstaviti svoje dizajne kamina, komode i kreveta.

Svaka objavljena prezentacija, odnosno izložba, plod je suradnje učenika i profesora, velikog rada i ogromne online komunikacije, a iza projekta virtualne galerije stoji aktiv profesora likovne kulture i dizajna. "Odaziv učenika bio je izvrstan i jako smo ponosni što smo ovako teške i nepovoljne okolnosti u kojima smo se našli uspjeli okrenuti u nešto novo i pozitivno", rekla nam je profesorica likovne kulture Asja Rukavina Bikić.

Iako svi jedva čekaju da se ponovno mogu vratiti u školske učionice i klupe, kao i u stvarnu školsku galeriju u podrumu, ova nova virtualna galerija time neće nestati. "Ona ostaje kao izvrsna nadopuna izložbama u školskoj galeriji i način da to što radimo vidi što više ljudi", kaže prof. Rukavina Bikić. Poslušajte razgovor o prvoj i zasad jedinoj školskoj virtualnoj galeriji u Hrvatskoj:

Virtualna galerija Podroom, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.