Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više od 1.100 programa u 10. Noći knjige u petak diljem Hrvatske

19.04.2021.

16:20

Autor: Hina

Grafičko oblikovanje: Boris Kuk / Noć knjige

Grafičko oblikovanje: Boris Kuk / Noć knjige

Foto: - / -

Više od 1.100 programa u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske pripremili su sudionici 10. Noći knjige koja će u petak 23. travnja, pod motom "Ljekovita moć knjige" obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige.

U programu 10. Noći knjige s više od 1.100 događanja sudjeluje gotovo 590 organizatora programa iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Tema ovogodišnje manifestacije je "Ljekovita moć knjige", a zaštitno lice pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

Jubilarnu obljetnicu manifestacije koja se u deset godina razvila u najmasovnije kulturno događanje posvećeno poticanju kulture čitanja u Hrvatskoj, na konferenciji za novinare organizatorima je u ponedjeljak čestitala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Istaknula je kako je riječ o projektu koji njezino ministarstvo financira od samoga početka, a ove godine on se odvija u godini koju je Vlada proglasila Godinom čitanja, čije će aktivnosti biti intenzivirane upravo na samu Noć knjige.

"Ova godina, kad ne možemo sudjelovati u brojnim kulturnim događanjima koja pretpostavljaju okupljanje većeg broja ljudi, idealna je za podsjetiti naše sugrađane na važnost i vrijednost čitanja", rekla je Obuljen Koržinek. Ministarstvo je, kako je napomenula, pripremilo niz aktivnosti, vrijednih projekata i dodatnih ulaganja usmjerenih prema knjizi i čitanju, a simbolično će početi 23. travnja, na samu Noć knjige, te se nastaviti do konca godine, ali i dalje. 

Desetoj Noći knjige prigodnim programima pridružilo se i više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti te 130 narodnih knjižnica. Programe najavljuju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi, a odvijat će se i online i uživo, među ostalim i u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama.

U Noći knjige ponovno sudjeluju i HŽ Putnički prijevoz i Jadrolinija, pa će građani koji 23. travnja putuju vlakom na relaciji Zagreb Sisak slušati zvučne knjige s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku Book&Zvook. Također, na deset brodskih linija diljem Jadrana putnici će slušati priče pripovjedačice Lee Đido Božak

Pod nazivom "Priče koje liječe" na dječjim odjelima prijavljenih bolnica emitirat će se audiopriče za djecu, a priče će hrvatskim bolnicama biti bez naknade ustupljene na trajno korištenje.

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i  Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Najavljena je i posebna akcija platforme "Knjiga svima i svuda" od 23. do 30. travnja, u kojoj će 120 knjižara i više od 90 nakladnika ponuditi sajamske cijene knjiga. 

10. Noć knjige imat će i humanitarni karakter. Zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Rusije, kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini dobit će kontejner s knjigama koji će služiti kao dječja igraonica i priručna dječja biblioteka.

U suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara proveden je i nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira, na koji je pristiglo 179 učeničkih radova iz 70 škola u 17 županija, a najbolji radovi bit će objavljeni 23. travnja na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.