Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vjekoslava Jurdana svima želi: "otročji smeh, velik i lep"

10.06.2023.

14:03

Autor: Tatjana Sandalj

Scena iz predstave Tončić Petešić GKL Rijeka; Aleks Đaković

Scena iz predstave Tončić Petešić GKL Rijeka; Aleks Đaković

Foto: - / GKL Rijeka

Najnovija predstava u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka "Tončić petešić", nastala je po slikovnici što ju je napisala Vjekoslava Jurdana, a likovno obradio Radovan Kunić. Premijerno je izvedena u svibnju, a na svakoj izvedbi interes je publike, velike i male, priličan, pa smo u Klasi optimist Radio Rijeke pitali u čemu je tajna uspjeha Tončija petešića autoricu slikovnice. 

Vjekoslava Jurdana je doktorica znanosti zaposlena na Fakultetu za odgojen i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Ona je i pjesnikinja, a njene stihove na čakavskom često slušamo u emisiji Puntape Radio Rijeke. A nastavak slikovnice "Tončić petešić" već je u glavi, doznali smo u Klasi optimist.


Najkompleksnije stvari često su najjednostavnije, pa je priča o pijetliću poslužila kao priča o potrazi za samim sobom ili kako je zabilježila redateljica predstave Vedrana Balen Spinčić: "Cijeli smo svoj život zapravo u potrazi za samim sobom, cijeloga života učimo, mijenjamo se, rastemo, padamo, dižemo se, čupamo svoje korijene i opet im se vraćamo... Ovo je priča o tome kako pronaći hrabrost i djelovati strahu usprkos, o tome kako donijeti odluku, o tome kako biti strpljiv, o tome kako slušati roditelje i obitelj, ali isto tako kako pronaći svoj autentični put, kako pronaći svoj glas."


Jurdana ističe da je "Tončić petešić" napisan na staroj, melodioznoj liburnijskoj čakavštini, ali jezik nije prepreka i njegove avanture i probleme, u slikovnici i predstavama, prepoznaje publika po cijeloj Hrvatskoj."Slikovnica je jako prihvaćena među odraslima, a i na predstavama je puno odraslih", dodaje autorica zadovoljna što su njenog junaka prihvatile sve generacije publike. 


Zašto djeci treba čitati slikovnice, kakva je bila suradnja s ilustratorom, kako se piše tekst za slikovnicu... "Imate medicinu i imate pedijatriju. Je li pedijatrija manje od medicine. Ne, ona je plus!" Isto je tako i sa slikovnicama, radi se o umjetnosti u kojoj treba voditi računa da je primatelj dijete, tumači Jurdana.  


Predstavu što ju je režirao Serđo Dlačić, a izvodi Alex Đaković, gledajte u Gradskom kazališta lutaka Rijeka ili na nekom od gostovanja, a prvo će bit na kastavskoj Crekvini 11. srpnja. Čitajte djeci, a veselite se i sami uz slikovnicu "Tonči petešić". I u nastavku poslušajte razgovor s Jurdanom u Klasi optimist:

Klasa optimistu: Vjekoslava Jurdana, autorica slikovnice Tončić petešić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Klasa optimist

Svake subote u 12:40 u goste pozivamo ljude koji svojim načinom života i razmišljanjima bude optimizam u ovim teškim vremenima. Poslušajte svoju dozu tjednog optimizma subotom u emisiji "Klasa optimist"!

Poslušajte u Slušaonici