Hrvatski radio

Radio Rijeka

''Vojotove'' štorije na filmu

11.11.2013.

08:10

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Svečanom premijerom dokumentarnog filma u Art-kinu Croatia sinoć je 83. rođendan proslavio riječki umjetnik Vjekoslav Vojo Radoičić.

Četrnaesti film iz serijala Patristika fluminensia o znamenitim Riječanima predstavlja Vjekoslava Voju Radoičića: slikara grafičara, ilustratora, scenografa, kipara. Rođen je u Požegi 10. studenog 1930., a živi i radi na relaciji Rijeka-Beč-Begovo razdolje. Održao je više od 180 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od četrdeset scenografija. 

Redoviti je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i VBO-a (Verein Bildenden Kunstler Osterreichs, Wien – Schonbrun). Prijatelj je i suradnik velikog austrijskog arhitekta i slikara Friedenreischa Hundertwassera. 2002. godine nominiran je za prestižnu svjetsku nagradu J.Ch. Andersen za ilustraciju dječje knjige, a dobio je nagrade Grigor Vitez i Ivana Brlić-Mažuranić. Za životno djelo dobio je Nagradu Vladimir Nazor 2005. godine.

Režiser, scenarist i producent filma Vojotove štorije je Bernardin Modrić. Fotografiju potpisuje Robert Kalčić, montažu Tin Kowalski, a glazbu Igor Karlić. Film o umjetniku koji se s Rijekom voli od 1945. godine možete pogledati u Mini Art-kinu još danas i sutra od 20:30 sati. 

O nepresušnom izvoru likovnih priča i boja te nepodlijeganju trendovima Vjekoslav Vojo Radoičić pričao je Tatjani Sandalj dok su se praunuci s najvećim veseljem sladili Vojinom rođendandskom tortom:  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.