Hrvatski radio

Radio Rijeka

Volosko: međunarodna galerija na otvorenom

27.07.2013.

12:05

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Višednevni program Dana grada Opatije završit će ovog vikenda tradicionalnom međunarodnom likovnom manifestacijom 'Mandrać'. Danas dopodne održavao se 'Mali Mandrać' na kojem su se okupili autori u dobi od 5 do 15 godina. Oni stariji, bez obzira na profesionalni umjetnički status, sastat će se sutra dvadeset i osmi put.

Posljednji vikend u srpnju tradicionalno je termin u kojem Volosko, mandrać i uličice, postaju galerija na otvorenom. Unatoč relativno dugom nizu godina tijekom kojih se manifestacija događa, još uvijek ima prostora za novosti, ističe ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Katarina Mažuran Jurešić: Prošla godina bila je rekordna, više od dvije stotine sudionika. Na evaluacijskom listiću zamolili smo ih da nam pomognu sugestijama i temeljem toga uveli smo novu nagradu: autorsku izložbu što ćemo ju organizirati u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u idućoj godini.

Prije toga valja doći sutra na Mandrać, možda već od devet sati ujutro i pridružiti se međunarodnoj umjetničkoj ekipi. Nagrada ima i sponzorskih i novčanih u profesionalnoj, općoj kategoriji i fotografiji, a o njima će odlučivati: Željka Herceg i Jasna Rodin, povjesničarke umjetnosti, te Claudio Frank akademski slikar, jedan od začetnika Mandraća i njegov zaštitni znak.

28. Mandrać završit će sutra u 19 sati dodjelom nagrada, te koncertom Vedran Ružić kvarteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.