Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vratimo Quarnerole u kolektivno sjećanje!

15.03.2023.

14:49

Autor: Albert Petrović

Izložba o Quarnerolima na riječkom Korzu

Izložba o Quarnerolima na riječkom Korzu

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Jeste li znali da Rijeka ima svoj rt na Sjevernom polu već 150 godina? Riječ je o rtu Fiume, koji je dio Zemlje Franje Josipa u Sjevernom ledenom moru, posljednjem otkrivenom kopnu na zemlji, a bilo je to 1873. godine u spektakularnom pothvatu austrougarske ekspedicije.

Od 24 člana posade, čak polovica bili su Hrvati, po jedan s Brača i Hvara, a ostali s Kvarnera, tada poznatiji kao Quarneroli. 


Istoimeni Lions klub iz Lovrana, u suradnji s riječkom podružnicom Hrvatske matice iseljenika, organizirao je izložbu "Jadranski pomorci na Arktiku" što je upravo možete razgledati na Korzu, a od petka na Sveučilišnom Kampusu na Trsatu. Također, u suradnji s Ex-librisom, Lionsi su napravili pretisak knjige "Hrvati na Ledenom moru" malo poznatog Petra Kuničića iz 1893. godine.


Autor izložbe je Miljenko Smokvina, a njegov suradnik i naš sugovornik je Milorad Stanić iz lovranskih Lionsa koji naglašava važnost i razmjere tog pothvata. 


"Članove ekspedicije, za koje se vjerovalo da su nastradali, jer su se vratili tek nakon dvije godine, u Beču je dočekalo 250 tisuća ljudi. To možemo usporediti s dočecima Vatrenih nakon Svjestkih prvenstava. Tim prije što je Europa tada imala upola manje stanovnika", govori Stanić.


"Ta je ekspedicija možda i najznačajniji događaj u 700 godina austrijske državnosti ili u tisuću godina Habsburga i o njoj se uči u osnovnim školama svih zemalja bivše Austro-ugarske, osim u Hrvatskoj. Naš cilj je podsjetiti na taj slavni trenutak povijesti hrvatskog pomorstva i otrgnuti ga zaboravu", naglašava Stanić.


Zato Lionsi postavljaju spomen-ploče na rodnim kućama naših ljudi koji su sudjelovali u ekspediciji ili na kućama u kojima su živjeli, a do sada su postavili jednu ploču u Lovranu, dvije u Opatiji i jednu u Praputnjaku. 


Nadaju se ove i iduće godine postaviti bar još toliko, doznali smo u razgovoru što ga možete preslušati u nastavku:

Milorad Stanić o vraćanju duga i sjećanja Quarnerolima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.