Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko u trendu - kino dvorane oživjele u manjim mjestima

05.10.2020.

14:36

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon što su prije dvadesetak godina mahom zatvorena kina u manjim sredinama, posljednjih se godina takve dvorane tehnološki moderniziraju i funkcionalno obnavljaju. Trend slijedi i Grad Vrbovsko gdje su proteklog vikenda gledatelji svih uzrasta i ukusa mogli uživati u najaktualnijim naslovima.

Tehnološka obnova kina u Vrbovskom trebala bi biti tek prvi korak prema nastojanju da ovaj goranski grad dobije i funkcionalno opremljenu dvoranu. Potvrdio je to i gradonačelnik Dražen Mufić, najavljujući kako s tim ciljem lokalna samouprava planira kandidirati projekt cjelovite energetske i funkcionalne obnove svog kino doma čija se vrijednost okvirno procjenjuje na oko osam milijuna kuna.

Prvi korak je napravljen s tehnološkom modernizacijom. Netom nabavljena oprema zadovoljava najviše standarde prikazivanja filmova u 2D i 3D formatu. Takva ulaganja, kaže Marko Pekić iz mreže kino.hr, imaju pokriće u statistikama koje kažu da u posljednje vrijeme broj posjetitelja kino predstava godišnje raste oko 25 posto, po čemu Hrvatska nadilazi čak i europske trendove.

Tome je, prema Pekiću, ponajprije pridonijelo upravo otvaranje dvorana u manjim sredinama, dok je sasvim oprečna situacija prije dva desetljeća utjecala na zamiranje kina. Naime, Hrvatska je prve nagovještaje nekih novih vremena u kinima, devedesetih, dočekala sa zastarjelom, analognom tehnologijom i sustavom distribucije filmova koji se bazirao na postojanju ograničenog broja kopija, pa bi se u manjim mjestima mjesecima moralo čekati na projekciju najpopularnijih naslova.

Osim toga, tehnološki je razvoj nametnuo i pravilo prema kojem, opremljenost kina treba biti nekoliko razvojnih koraka ispred opreme koju gledatelji imaju kod kuće. Da se to doista i događa potvrđuje podatak kako je sustav mreže kino.hr već dvije godine uspio potaknuti revitalizaciju dvorana u manjim mjestima i gradovima poput Plaškog i Duga Rese.

Da Vrbovsko uskoro neće biti jedina goranska sredina gdje će filmofili moći uživati u kvalitetnim projekcijama, govore slične inicijative iz Mrkoplja i naselja Lič nedaleko Fužina. Poslušajte prilog:

Kino dvorana oživjela manje mjesto, pripremio Nenad Lučić

Predstavnici mreže kino.hr, Grada Vrbovskog i Gradske knjižnice na predstavljanju obnovljenog vrbovštanskog kina (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Predstavnici mreže kino.hr, Grada Vrbovskog i Gradske knjižnice na predstavljanju obnovljenog vrbovštanskog kina (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.