Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vremenska kapsula 27 susjedstava Rijeke 2020 pospremljena na 100 godina

24.04.2021.

16:27

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

Sveučilišni Kampus na Trsatu u subotu je postao dom Vremenske kapsule 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koja je s porukama za buduće naraštaje između zgrade Sveučilišnih Odjela i Učiteljskog fakulteta položena na idućih sto godina.

U sklopu programske završnice Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture svečano je predstavljen lokalitet Vremenske kapsule 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture na kojem će, planirano je, provesti stotinu godina - do 24. travnja 2121. godine.

Predstavljena je i izložba na panoima koja prikazuje kako je Vremenska kapsula putovala kroz svih 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture. U kapsulu su pohranjene poruke za buduće naraštaje, a govore o generaciji koja je sada i ovdje, o svakom pojedinom susjedstvu, o životima pojedinaca te o ideji budućnosti kako ju vide iz sadašnje perspektive.

27 susjedstava Europske prijestolnice kulture su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Sveučilišni Kampus, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.

Sva susjedstva ostvarila su programe, uspostavila nova europska prijateljstva i nastavljaju razvijati inicijative nastale u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture. 

A o vremenskoj kapsuli govorila je u programu Radio Rijeke voditeljica pravca Branka Cvjetičanin, poslušajte:

Vremenska kapsula 27 susjedstava, pripremio Dražen Zima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.