Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vremenska kapsula Zajc čuva uspomene publike sljedećih sto godina

14.11.2019.

11:42

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Foto: HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Foto: - / -

Povodom Međunarodne noći kazališta, u subotu 16. studenoga 2019. godine u HNK Ivana pl. Zajca će od 17 sati posjetitelji moći i sami postati dijelom kazališne vremenske kapsule te tako simbolično otputovati u budućnost.

Vremenska kapsula Zajc projekt je koji bilježi i čuva zapise sudjelovanja publike u životu kazališta, tj. suživot grada i kazališta.

Već postoji stara vremenska kapsula: metalna tuba položena 1885. u konstrukciju zgrade, koja se danas, s dokumentima koje je sadržavala, čuva u Muzeju grada Rijeke. Nastavljajući tu priču kazalište odaje počast tradiciji ove kuće, ali osuvremenjuje provedbu: uključuje publiku u sadržaj nove vremenske kapsule koju će simbolično pohraniti 2020. godine (godina Rijeke kao Europske prijestolnice kulture) na sljedećih sto godina.

Sadržaj nove vremenske kapsule bit će uspomene publike na odlaske u kazalište tijekom godina, fotografije, audio i videosnimke, tekstovi, sjećanja, intervjui, ankete, plakati, zapisi dojmova publike, isječci kreativnih procesa nastanka predstava… sve što svjedoči o suživotu grada i kazališta danas.

Osim tog emocionalnog arhiva, radi se i na službenom arhivu kazališta: HNK Ivana pl. Zajca nastoji postati "digitalno kazalište" u skladu s modernim trendovima u kulturi. Planiraju se digitalizirati i objaviti stare arhivske snimke, fotografije i ostalo arhivsko gradivo ansambala Hrvatske drame, Opere, Talijanske drame i Baleta. Vrijedno i jedinstveno arhivsko gradivo objavom se želi učiniti dostupnim vanjskim korisnicima.

U subotu ćemo od 17 sati publici u atriju i foyeru kazališta prezentirati kako i sami mogu sudjelovati u vremenskoj kapsuli. Stalna i povremena publika, stariji i mlađi posjetitelji, svi su dobrodošli, a za sudjelovanje su osigurali i nagrade.

Istu večer pokazat će i dio digitaliziranog arhiva koji će postati virtualno dostupan i slobodan za korištenje. U nastavku slijedi izvedba obnovljene Puccinijeve opere "La Boheme" s novom, internacionalnom solističkom podjelom i popularnom cijenom ulaznica od 20 kuna za mjesta na balkonu. Poslušajte razgovor s voditeljicom programa razvoja publike Katarinom Mažuran Jurešić:

Kazališna vremenska kapsula, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.