Hrvatski radio

Radio Rijeka

10:39 / 04.11.2019.

Autor: Hina

Vrijeme je za lutke i dobre predstave: počinje Revija lutkarskih kazališta!

Trsatski zmaj kao dječja klepetalica (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Trsatski zmaj kao dječja klepetalica (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

U Rijeci će do 11. studenoga kazališta iz Finske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske izvesti 11 recentnih lutkarskih predstava. Danas će se u 18 sati, u Gradskom kazalištu lutaka i u HKD-u na Sušaku, istovremeno predstaviti lutkari iz Finske i Mošćeničke Drage.

Najavljene su predstave "Ručak za šestero" u izvedbi KD Pinklec i UO GLLUGL , "Tihi dječak" u izvedbi Pozorišta za decu iz Kragujevca, "Dobro se dobrim vraća" u izvedbi Teatra Oz, "Glina, igra i ostale majmunarije" u izvedbi Thalias Kompagnons iz Njemačke, "Greb, greb, kra, pljus" u izvedbi Lutkovnog gledališča Ljubljana te "Mali Rakun" u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split.

Gledatelji će moći vidjeti predstavu "Pinocchio" u izvedbi Zagrebačkoga kazališta lutaka, "Nezaboravak" u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Osijek, "Medvjedić Timotej" u izvedbi Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, "Bajka o ribaru i ribici" u izvedbi Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca te "Nevidljive zemlje" u izvedbi finskog Livsmedlet Theatre. Detaljni raspored izvedbi pogledajte ovdje.

U popratnom programu 24. izdanja revije su i predstava u nastajanju "Carevo novo ruho", koju će u suradnji s publikom pripremati Lutkovno gledališće Maribor i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, zatim Dječja lutkarska radionica i igraonica te dvije izložbe.

Izložba 90 godina UNIMA-e autora Livije Kroflin i Ivana Špoljareca oslikat će rad svjetskog udruženja lutkarskih kazališta, dok se izložba autorice Antonije Bogner Šaban "Lutke osvajaju Hrvatsku 1920" osvrće na početke lutkarstva u Hrvatskoj.

I ove godine dio Revije je i program Europske prijestolnice, s istraživačkim i inovativnim pristupom lutkarstvu, a namijenjem je različitim dječjim uzrastima, što je i fokus programskog pravca Dječja kuća, čiji je partner Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

"Revijom želimo prikazati inovativno i istraživačko lutkarstvo danas. Teme predstava tiču se djece, madih, ali i odraslih, priče su to o potrazi za boljim, o dječjim strahovima, neobičnim prijateljstvima i imaginarnim prijateljima, međugeneracijskom razumijevanju, o onima koji ne čuju te o još puno toga", kaže ravnateljica GKL-a Rijeka Magdalena Lupi Alvir. Istaknula je da će predstave pokazati neke od suvremenih tendencija u lutkarstvu i i postavljati pitanja koja nameće današnje vrijeme.

Publika će ocjenjivati sve predstave i dodijeliti nagradu publike. Nagradu dizajnerski osmišljava Studio Cuculić, a ove godine to će biti skulptura trsatskog zmaja, odnosno drvene dječje klepetalice.

Reviju lutkarskih kazališta Rijeka organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz sufinanciranje Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Poslušajte što o reviji kaže Magdalena Lupi Alvir:

Lupi Alvir o Reviji lutkarskih kazališta, pripremila Nina Deranja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.