Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrsarski torpedo u zbirci Muzeja grada Rijeke

02.02.2022.

12:13

Autor: HRT - Radio Rijeka

Vrsarski torpedo

Vrsarski torpedo

Foto: - / Muzej Grada Rijeke

Zbirka torpeda u Muzeju grada Rijeke obogaćena je za nov vrijedan izložak. Riječ je o primjerku torpeda nedavno pronađenom u istarskom akvatoriju, točnije u uvali Funtana pored Vrsara.

Prva informacija o pronalasku stigla je zahvaljujući dojavi građana. Ronilački obilazak projektila nije pokazao mnogo, koliko zbog otežane vidljivosti u moru, toliko zbog vrlo guste obraslosti vanjštine stroja morskim organizmima. 


Torpedo stoji u moru uspravno, zaboden u morsko dno, a ono što se moglo ronjenjem pouzdano zaključiti je da su sačuvani spremnik zraka i motor stroja. 


Pretpostavlja se kako je u pitanju primjerak proizveden prije Prvog svjetskog rata. U blizini je primijećena i zaostala morska mina, što neće olakšati vađenje torpeda.


Torpedo je izvađen danas u jutarnjim satima te je uslijedilo njegovo prevoženje u Rijeku, gdje će se u skladištu na Žabici pridružiti ostalim izloženim povijesnim torpedima Muzeja grada.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.