Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vruće teme, ali i laganim ritmom na Riječkim ljetnim noćima

18.06.2015.

08:13

Autor: Jelena Butković, Tatjana Sandalj, Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Usprkos svemu" moto je ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći koje će danas početi performansom "Otkaz Frljiću i Blaževiću". U sljedećih mjesec dana ovaj će festival, u koji je ove godine uključen niz riječkih kulturnih ustanova, ponuditi 56 događanja na 17 lokacija.

  Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka

Usprkos predrasudama, krizi, marginalizaciji, lažima, sumnji - usprkos svemu program se sastavljao bez bježanja od raznolikosti tema, uključujući i političke. Prvi dio programa tako će više kritički govoriti o nekim pitanjima u društvu. Riječke ljetne noći otvorit će performans Otkaz Frljiću i Blaževiću u kojem će i oni sudjelovati, a bit će izveden ispred zgrade kazališta u četvrtak 18. lipnja u 18 sati. 

Odmah potom slijedi koncert filmske glazbe Johna Williamsa na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, koji će simulirati dodjelu Oscara.

Izložbom Kazalište priča, što će biti otvorena u 20 sati, Muzej grada Rijeke prvi put predstavlja Zbirku kazališne građe odvojeno od drugih zbirki te u cjelini, a u zbirci su predmeti vezani uz gradnju i otvorenje Općinskog kazališta, danas HNK Ivana pl. Zajca. Dio postava je originalna projektna dokumentacija bečkih arhitekata Fellnera i Helmera te metalna tuba, koja je na dan otvorenja kazališta 3. listopada 1885. simbolički bila položena u njegove temelje. Bit će tu i skice, raskošni kostimi i makete scenografija prvih profesionalnih scenografa i kostimografa u riječkom teatru Vladimira ŽedrinskogSergeja KučinskogAntuna ŽunićaRužice i Doriana Sokolića. Posebno su izdvojene dvije kazališne ličnosti: skladatelj Ivan Zajc i književnik, komediograf, direktor Drame i intendant Drago Gervais. Programske knjižice, libreta, leci i kazališni plakati iz druge polovice 20. stoljeća također su dio izložbe. Bogato ilustrirani kazalog prati izložbu autorice Deborah Pustišek koja će publici ostati dostupna do kraja godine.

Središnji događaj ovogodišnjega festivala bit će Frljićeva i Blaževićeva Trilogija o hrvatskom fašizmu: predstave BakheAleksandra Zec i Hrvatsko glumište bit će izvedene u jednoj večeri, premijerno 22. lipnja.

Novost je da su se u Riječke ljetne noći uključile sve gradske ustanove u kulturi. Art-kino Croatia seli u svoje ljetno kino: 19. svibnja program otvara projekcija pobjedničkih filmova ovogodišnjeg AnimafestaMuzej moderne i suvremene umjetnosti ponudit će ponoćne performanse: ukupno šest performansa bit će izvedeno u mjesec dana Riječkih ljetnih noći, a svaki će početi točno u ponoć. Gradsko kazalište lutaka na otvorenom će izvesti novoga Trsatskog zmaja te staru, ali vrlo uspješnu i nagrađivanu predstavu Sedam kozlini i samo jedan bedni vuk.

Na programu festivala je 56 događanja na 17 lokacija. Sve završava 18. srpnja projekcijom filma Ralje Stevena Spielberga. Organizatori poručuju da se paket ulaznica po povoljnim cijenama, jer njihov je moto Kazalište narodu, može kupiti do dana otvorenja. O programu 12. Riječkih ljetnih noći govore Oliver Frljić, Marin Blažević i Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice Grada Rijeke:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.