Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Vuka se ne bojim ja" najbolja predstava 25. revije u Rijeci

11.11.2020.

12:23

Autor: Tatjana Sandalj

Nagradu Domino dizajnirao je Vanja Cuculić, a ovo je bio žiri (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Nagradu Domino dizajnirao je Vanja Cuculić, a ovo je bio žiri (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

25. revija lutkarskih kazališta u Rijeci završila je u utorak predstavljanjem časopisa Književna revija - 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj. Nagradu "Domino" za najbolju predstavu revije dobila je predstava "Vuka se ne bojim ja" Kazališne družine Pinklec iz Čakovca.

U ovoj neobičnoj godini, ništa nije bilo onako kako su organizatori iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka zamislili. Riječki lutkari, naime, slave 60. obljetnicu kazališta, a Europska prijestolnica kulture trebala je biti europskom prijestolnicom lutkarstva. Srebrna, obljetnička revija trebala je pokazati svu raskoš tehnika i oblika suvremenog lutkarskog kazališta.

Zapravo, u vrijeme u kojem su u dijelu europskih država kazališta zatvorena, to se i dogodilo. Iako u manjem obimu, revija je održana u međunarodnom sastavu, uz gostovanje lutkara iz Maribora i Mostara, s naglaskom na hrvatsko lutkarstvo. A uz sve izmjene u programu i odustajanja pojedinih ansambala, devet kazališta odigralo je 16 predstava.

U galeriji Kortil bila je postavljena izložba "Lutkarska luka", a uz Književnu reviju posvećenu lutkarstvu predstavljene su knjige Livije Kroflin "Duša u stvari" i riječke autorice Maje Verdonik "Lutkarski žanrovi na sceni Gradskog kazališta lutaka Rijeka i suvremeno hrvatsko lutkarstvo".

Prvi put otkada se dodjelujuje nagrada "Domino" za najbolju predstavu revije, publika nije mogla, zbog epidemioloških mjera, ocjenjivati odgledano. Ali su iz kazališta tome doskočili, pa su odabrali obitelj koja redovito posjećuje predstave svih vrsta, da bude glas publike. Uz obitelj Vodopija predstave je procjenjivao i glumac lutkar David Petrović, a Pinkleci su se izdvojili energičnom interpretacijom klasične priče o tri praščića.

Poslušajte kako o tome što su vidjeli na 25. reviji lutkarskih kazališta u Rijeci govore otac i sin, Aleksandar i Robert Vodopija:

Revija je ipak održana, pripremila Tatjana Sandalj

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.