Hrvatski radio

Radio Rijeka

Wagner i Liszt u izvedbi orkestra riječke Opere

12.03.2013.

18:39

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Richard Wagner i njegov suvremenik Franz Liszt skladatelji su koje će na simfonijskomkoncertu u povodu 200. obljetnice rođenja velikoga njemačkog skladatelja i reformatora opere izvesti orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca uz sopranisticu Vedranu Šimić i pijanistu Kemala Gekića.

Pod dirigentskim vodstvom maestre Nade Matošević Orešković, u prvome dijelu koncertnog programa naći će se Wagnerova djela: uvertira opere Tannhauser i vokalne kompozicije koje će izvesti zagrebačka sopranistica Vedrana Šimić umjesto ranije najavljene, ali oboljele prvakinje riječke Opere Kristine Kolar.

Šimić će otpjevati Pjesme Mathilde Wesendonck, pet pjesama za ženski glas na stihove Wagnerove najveće životne ljubavi te Izoldinu smrt iz opere Tristan i Izolda, iz koje će biti izveden i poznati Preludij.

U drugom dijelu programa bit će izvedena djela njegovog suvremenika i prijatelja Franza Liszta u interpretaciji Kemala Gekića, jednog od najistaknutijih pijanista današnjice. Gekić će izvesti glasoviti 1. koncert za glasovir i orkestar u Es-duru te Mađarsku fantaziju. Koncert je na programu u srijedu 12. ožujka u 20 sati u HNK Zajcu.

Sa splitskim pijanistom svjetskoga glasa i karijere Kemalom Gekićem razgovarala je Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.