Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Wanda LaVanda" za 'najprviji' susret s kazalištem

28.01.2017.

16:12

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Gradskom kazalištu lutaka Rijeka praizvedena je predstava po tekstu riječke autorice Jelene Tondini "Wanda LaVanda". Odlična 'startna' predstava za djecu koja prvi put idu u kazalište u premijernom bloku igra još dva tjedna.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka nedavno je ušlo u mrežu pod imenom Small Size – međunarodno umjetničko udruženje izvedbenih umjetnika za mlađe od šest godina. Mreža ima 60 članova iz 27 zemalja na četiri kontinenta. Praizvedba predstave "Wanda LaVanda" dio je ovogodišnjeg programa Small Size Days čiji je moto "Umjetnost nije stvar godina, već radoznalosti".

Kako se čitanje uči od malena, tako se i kazališna publika odgaja - od pelena. Nova predstava upravo za publiku te najranije dobi od sinoć je na repertoaru Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Nekadašnji ravnatelj GKL-a Rijeka Srećko Šestan nazvao ju je terminom 'startna' predstava uz koju će se mališani u kazalištu dobro osjećati, neće se uplašiti strašnih likova, mraka ili glasnih zvukova, nego uživati u jednostavnoj, a estetski vrijednoj predstavi. 

U atmosferi dječje igre glumci lutkari Zlatko Vicić, Petra Šarac i Vanja Jovanović su, prema jasnim uputama redateljice Morane Dolenc, oživjeli jednostavne i dojmljive lutke te scenografiju koja postaje lutkom, a što ih je oblikovala Luči Vidanović

Polusatni doživljaji ovčice Wande na repertoaru riječkih lutkara ostaju još dva tjedna, a kao preporuku poslušajte jesu li poruku predstave shvatili najmlađi i je li roditeljima bilo dosadno:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.