Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zajednički nastup Galwaya i Rijeke, europskih prijestolnica kulture 2020.

10.02.2017.

14:25

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rijeci su danas Irci predstavili Galway, grad koji s Rijekom dijeli titulu Europske prijestolnice kulture 2020. Galway ima i titulu Europske regije gastronomije zbog holističkog pristupa poljoprivredi, proizvodnji i pripremi hrane, gostoprimstva i tradicije.

Nakon više od godinu dana intenzivne suradnje na kandidacijskim programima, jer su kandidature za Europsku prijestolnicu kulture u Irskoj i Hrvatskoj tekle paralelno, Irci su najzad stigli u Rijeku. Članica tima Galway 2020 Marilyn Reddan danas je Riječanima predstavila ne samo kulturu svoga grada, već i gastronomiju. Smatra da bi njihovo iskustvo moglo koristiti i nama za eventualnu buduću kandidaturu za Europsku regiju gastronomije.

Rijeka i irski Galway slični su gradovi, kaže njihova pročelnica za kulturu i planiranje Catherine McConnell. Oba su turistički i lučki, a Galway ima oko 80 tisuća stanovnika. Dodaje da se raduje suradnji u idućim godinama do 2020. 

Sutra je i prvi zajednički događaj - organiziraju ga Rijeka 2020 i Galway 2020, i to u pasažu u Križanićevoj ulici, pod nazivom Bakanalije Karnevalije. Kulturna je to manifestacija s gastro-zabavnim elementima, gdje će irska kuharica Sarah O'Loughlin, uz našu Srđanu Jevtić, kuhati karnevalske specijalitete. Irkinja će pripremiti prirodno uzgojenog lososa u gulašu od povrća, a kaže da je u Hrvatskoj probala ribu i da joj je jako ukusna.

Osim gastronomske prezentacije, za posjetitelje je će American collective  održati i prezentaciju karnevalskih običaja i tradicije na moderan način, a za glazbu je zadužen DJ di.merkl

Zajednički program dviju prijestolnica kulture 2020. uz goste, u pasažu Križanićeve ulice, trajat će od 18 do 22 sata, kada se zabava nastavlja u Nemo Pubu i Tunelu. Opširnije u prilogu Biserke Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.