Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zappia: povratak u riječki HNK Zajc s radikalnim pristupom "Rigolettu"

02.02.2016.

12:46

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Premijera jedne od najizvođenijih i najpopularnijih Verdijevih opera "Rigoletto", punih 20 godina od kada je posljednji put u Rijeci igran premijerno, slijedi u subotu 6. veljače. Riječkom kazalištu vratio se i redatelj Lary Zappia.

Pred nama je premijera Verdijeve opere "Rigoletto", jedne od najpopularnijih opera svih vremena, nezaobilazne u tzv. željeznom repertoaru. To je opera koja govori o nasilju, teroru i ljudskoj nemoći pred zlom i upravo je u toj bespomoćnosti pred zlom Rigolettovo, ali i opće ljudsko prokletstvo. Operom koju započinjemo smijehom, a završavamo u suzama, riječkom Kazalištu vraća se, nakon šest godina, Lary Zappia kao redatelj.

Lary živi i radi u Kanadi, u Torontu, kao profesionalni pilot u firmi Porter Airlines, trećoj po veličini zrakoplovnoj kompaniji u Kanadi. Upravlja njihovim avionima i leti na 24 destinacije. I, kako kaže, radi posao koji je vrlo daleko od kazališta, posao koji radiš dok si u avionu, a kad se prizemljiš ostaje dovoljno vremena za druge ljubavi, za obitelj. Za razliku od režije u kazalištu koju se živi 24 sata dnevno. 

Lary je posljednji put radio u riječkom kazalištu 2010. godine kada je režirao dramsku predstavu "Da je proklet Kam". Ovoga puta, u Rijeci radi operu od nule, kako kaže, a ne obnovu, pa mu je posebno zadovoljstvo što ima slobodne ruke i može raditi na svoj osebujan način. Radi s poznatim timom i napravili su radikalan pristup djelu, što će, kako kaže Zappia, vjerojatno podijeliti simpatije publike.

Tri ključna lica u operi, Rigoletto, Duka i Gilda čitana su na vrlo nekonvencionalan način, sva tri su odmaknuta od klasičnih čitanja, ali unatoč svemu tome, Verdi ostaje Verdi i mi imamo njegovu priču - melodramu koja čini operu ovakvom kakvu je volimo. Priča je ostala, ali su izmjenama potcrtani aspekti melodrame. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.