Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zastave Rijeke – monografija 200 godina borbe grada za pravo na svoju zastavu" predstavljena u Zagrebu

19.11.2022.

11:44

Autor: HRT - Radio Rijeka

 'Riječka trobojnica postaje sastavni dio hrvatskog identiteta'

'Riječka trobojnica postaje sastavni dio hrvatskog identiteta'

Foto: - / Udruga Slobodna država Rijeka

U sjedištu Družbe 'Braća Hrvatskoga Zmaja' u Kuli nad Kamenitim vratima u Zagrebu ovog tjedna je predstavljena knjiga Željka Heimera "Zastave Rijeke – monografija 200 godina borbe grada za pravo na svoju zastavu". 

Autor monografije Željko Heimer istaknuo je da se problematikom počeo detaljnije baviti kada je od predstavnika predlagača povratka riječke povijesne zastave u Gradskom vijeću zamoljen da sastavi stručno mišljenje o cijelom problemu. Istaknuo je kako je veksikološka povijest Rijeke jedna od najfascinantnijih povijesti gradskih zastava na svjetskoj razini, a kratki period riječke državnosti uvrstio je riječku zastavu među zastave svijeta - zastave suverenih država. I Heimer je mišljenja da je riječka trobojnica sastavni dio i hrvatskog identiteta te je u zaključku najavio i mogućnost drugog izdanja knjige u kojem bi Riječani napokon dočekali happy end.


Željko Bartulović, predstojnik Katedre za povijest prava i države Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i recenzent knjige, istaknuo je izrazitu temeljitost i znanstveni pristup Heimerove knjige pohvalivši autorovu neutralnost u iznošenju povijesnih činjenica pri čemu nije ulazio u političke rasprave i dimenzije problema. Istaknuo je činjenicu kako se autor u knjizi ne bavi samo povijesnom riječkom zastavom nego i drugim zastavama korištenim u gradu pa je jedno cijelo poglavlje posvećeno zastavama hrvatskih postrojbi u Domovinskom ratu.


Tomislav Galović, predstojnik katedre za pomoćne povijesne znanosti i metodologiju historije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, također recenzent knjige, istaknuo je kompleksnost riječke povijesti i vrijednost Heimerove monografije. Prema Galovićevom mišljenju, riječka povijesna zastava treba postati sastavnim dijelom hrvatskog povijesnog identiteta kao što je i sastavni dio identiteta drugih naroda koji živjeli u gradu Rijeci. U tom smislu upravo bi Heimerova knjiga o riječkoj povijesnoj zastavi mogla pomoći nadležnim državnim tijelima da donesu odluku kojom bi riječka trobojnica postala službena gradska zastava.


U ime nakladnika, udruge Slobodna Država Rijeka, prisutnima se obratio Danko Švorinić koji je istaknuo kako je udruga osnovana još 2004. godine sa zadaćom ispunjavanja povijesnih pukotina i praznina specifične riječke povijesti u kojoj postoje povijesni događaji, ličnosti i simboli koji nisu postali sastavnim dijelom nacionalnih historiografija nijedne države u čijem se sastavu Rijeka nalazila tokom svoje povijesti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.