Hrvatski radio

Radio Rijeka

16:21 / 25.02.2016.

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Zatkalik Miči: skladatelj je istovremeno umjetnik i znanstvenik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kompozicija je doista zanimljivo, pa i jedino područje gdje čovjek može i treba biti istovremeno i umjetnik i znanstvenik, kaže Miloš Zatkalik Miči. Kompozitor mora jako puno znati, da bi mogao stvarati. Što još tvrdi naš gost?

Miloš Zatkalik Miči je profesor teorije glazbe i kompozicije na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Proputovao je mnoge zanimljive dijelove svijeta, služi se zavidnim brojem svjetskih jezika. 

Zatkalik kaže da piše genijalnu glazbu koju su neki kritičari klasificirali kao postmodernističku. Družio se, u nekim davnim studentskim danima, s bivšim predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem za kojeg vjeruje da je ostavio značajan trag u kompoziciji. Najviše se sjeća jedne njegove kompozicije s natjecanja Muzičke omladine u Beogradu, iako su se kasnije sretali i na opatijskoj Glazbenoj tribini.

Posljednji put prolazio je kroz Rijeku na putu prema Puli, gdje je sudjelovao na Glazbenoj tribini kao gost Hrvatskog društva skladatelja, prije desetak godina, često je ljetovao u Rovinju, dok je na Rabu bui posljednji put prije otprilike 50 godina.

Slušajući studente, smatra da danas mladi imaju priličan interes za sviranje suvremene glazbe i novih djela, jer je danas sasvim normalno da mladi kompozitori pišu nove skladbe koje njihovi kolege instrumentalisti s velikim zadovoljstvom izvode. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.