Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zatvara se Chagallova izložba u Galeriji Kortil: u 3 mjeseca 4 tisuće ljudi

04.09.2019.

10:04

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Večeras se zatvara velika izložba Marca Chagalla "Boje ljubavi" u riječkoj Galeriji Kortil, koja je obuhvatila Chagallovo grafičko stvaralaštvo od ranih 1920-ih pa sve do sredine 80-ih godina, uključujući i rad nastao netom prije umjetnikove smrti.

Publika sa svih strana svijeta puna je tri mjeseca uživala u gotovo stotinu izloženih litografija, bakroreza, drvoreza i crteža jednoga od najvećih europskih umjetnika 20. stoljeća, koji su inače u vlasništvu raznih europskih kolekcionara.

Prema podacima prikupljenima do kraja kolovoza, izložbu je od njezina otvorenja 6. lipnja vidjelo oko četiri tisuće ljudi. Anketni listić ispunilo je desetak posto posjetitelja, što je statistički relevantan uzorak koji pokazuje da je ih je većina bila iz Rijeke i okolice, odnosno drugih dijelova Hrvatske. Tridesetak posto stranih posjetitelja došlo je sa svih strana svijeta - od Europe preko SAD-a do Argentine, doznajemo od voditeljice Galerije Kortil Jolande Todorović.

Izložbu je organizirao Hrvatski kulturni dom na Sušaku u suradnji s Rebel Kolektivom. Kako doznajemo od ravnatelja HKD-a Edvina Liverića, "Boje ljubavi" su i financijski bile uspješan projekt, pa u Galeriji Kortil planiraju nastaviti praksu postavljanja velikih ljetnih izložbi.

Audiošetnju riječkom izložbom Marca Chagalla možete čuti ovdje, a u nastavku poslušajte što nam je o odazivu posjetitelja rekla Jolanda Todorović:

Todorović o posjećenosti izložbe, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.