Hrvatski radio

Radio Rijeka

Završen FEN: predstave je pogledalo preko 2.500 gledatelja

12.04.2015.

19:52

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izvedbom predstave „Mobitel“ kazališta Moruzgva večeras je zatvoreno 4. izdanje Festivala neovisnih kazališta i kazališnih skupina Republike Hrvatske koje se od 6. do 12. travnja održavalo u Opatiji.

Tijekom šest dana gledateljima je ponuđeno više od puna 24 sata kazališta, odnosno deset predstava za djecu i jednako toliko za odrasle, uz koje je održana i predstava fotografija A. Saške Mutić Fenospektiva te otvorenje najmanjeg kazališta na svijetu u Brseču, kao i tri kazališne radionice.

U programu festivala sudjelovalo je 152 kazališna djelatnika iz 17 teatara, a predstave je pogledalo preko 2.500 gledatelja, od čega oko 1.150 djece. Uz ostale programe, te radionice na kojima je sudjelovalo 64 polaznika, ukupno je točno 3.051 osoba bila uključena u realizaciju najvažnijeg hrvatskog kazališnog događanja namijenjenog nezavisnoj sceni.

Ono što istovremeno veseli i rastužuje jest činjenica da je kapacitet gledališta na tri lokacije iskorišten gotovo u stopostotnom udjelu, ali nažalost uz veliki broj gledatelja koji je ostao pred vratima bez ulaznice, a razlog tome je bila i činjenica da su na traženim predstavama kao što su Crveno, Izložak br. 49, Ja koja imam nevinije ruke i Jučer sam se sjetio plave namjerno smanjeni kapaciteti gledališta kako bi izvedba bila čim kvalitetnija. 

Uz predstavu Mobitel, održana je i predstava za djecu Hotel Medo, kazališta Tvornica lutaka, a u jutarnjim satima ispunjeno gledalište Umjetničkog paviljona Juraj Šporer oduševili su svojom prezentacijom učenici opatijske osnovne škole – polaznici radionice mjuzikla Martine Tomčić, Ivane Husar i Petre Radin.

Sljedeće izdanje FEN-a održat će se od 29. ožujka do 3. travnja 2016. godine, a bit će to jubilarna peta godina otkako je Opatija postala dom nezavisne kulturne scene, te vjerojatno posljednja bez kazališne kuće, odnosno Doma umjetnosti vrijednog 48 milijuna kuna, čije je otvorenje najavljeno za kraj 2016. godine. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.