Hrvatski radio

Radio Rijeka

Završnica Goranova proljeća u Lukovdolu posvećena mladim pjesnicima

10.06.2018.

11:56

Autor: Nenad Lučić

Spomenik Ivanu Goranu Kovačiću u Lukovdolu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Spomenik Ivanu Goranu Kovačiću u Lukovdolu (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon otvorenja i dodjele književnih nagrada u ožujku, ovoga je vikenda Lukovdol u Gorskome kotaru bio i mjesto završnih svečanosti 55. po redu Goranova proljeća, posvećenih tragično stradalome književniku Ivanu Goranu Kovačiću.

Za razliku od programa događanja u ožujku, kojim je dominiralo ime ovogodišnjega dobitnika Goranova vijenca Tonka Maroevića, završnicu pjesničke manifestacije obilježili su mladi, kaže ravnateljica Knjižnice i čitaonice u Vrbovskom Gordana Vučinić

"U središtu pozornosti su učenici, mladi pjesnici iz osnovnih i srednjih škola, sudionici natječaja gradske knjižnice. Pristigle su nam 52 natječajne prijave, a ovogodišnji dobitnici nagrada su iz Vukovara, Požege, Stubice, Varaždina i Zagreba. Oni sudjeluju na dvodnevnoj pjesničkoj radionici i završnoj priredbi Goranovog proljeća", rekla je Vučinić.    

"Radionica se temelji na radu i razgovoru o njihovoj poeziji, ali i onome što bi trebali otkrivati, a to je – da slobodno pišu vlastitim pjesničkim jezikom o onome za što misle da je važan događaj", kaže o radu s mladim talentima u pjesničkoj radionici njezin voditelj, književnik Miroslav Mićanović.    

Takvim načinom rada s afirmiranim književnikom oduševljen je jedan od dobitnika učeničke nagrade za pjesništvo Andrej Đeraj iz Požege. "Kada se netko tko je uistinu književnik detaljno bavi analizom mojih pjesama, onda je to za mene, kao učenika, veliko priznanje i poticaj za daljnje pisanje", rekao je Đeraj. 

Za razliku od prošle godine, svi su glavni događaji 55. Goranova proljeća održani u Lukovdolu, čime je iznova učvršćena poveznica manifestacije sa zavičajem Ivana Gorana Kovačića. Javlja Nenad Lučić:

Rodna kuća Ivana Gorana Kovačića (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Rodna kuća Ivana Gorana Kovačića (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.