Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbirka Nugent: kako je dio umjetnina s Trsata završio u Zagrebu

30.06.2015.

15:06

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vjerojatno već znate da je u kaštelu na Trsatu bio prvi muzej na području današnje Hrvatske. Bio je to Museum Nugent, utemeljen 1843. godine.

Osnovao ga je grof Laval Nugent, koji na današnji dan 1824. godine pismom zahvaljuje riječkom poduzetniku Ljudevitu Adamiću što mu je omogućio da dođe u posjed kaštela kojeg će restaurirati i pretvoriti u muzej, u kojem će se nalaziti velika umjetnička zbirka.

S tom je zbirkom Rijeka mogla postati kulturno središte od europskog značenja. Bilo je tu dvadesetak antičkih skulptura, 1500 starogrčkih vaza, tridesetak antičkih poprsja, barokni namještaj i više od dvije stotine vrijednih slika.

Gdje je danas ta zbirka? Ekonomskim padom obitelji Nugent rasula se i njihova umjetnička zbirka. Najveći dio završio je u Arheološkome muzeju u Zagrebu, a jedan dio u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci.

Danas smo Vas u emisiji Tri zmaja pitali koliko je sanduka s umjetninama otišlo s Trsata u Zagreb, u tadašnji Hrvatski narodni muzej, a danas Arheološki muzej u Zagrebu? 

Odgovor je - 86 sanduka! Njihov je dolazak u Zagreb povjesničar Ferdo Šišić 1894. godine pozdravio riječima kako je, zahvaljujući tom umjetničkom bogatstvu, zagrebački muzej postao jedan od važnih muzeja u Austro-Ugarskoj Monarhiji, odmah iza onog u Beču.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.