Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog prijetnji župnika zatvorena izložba Kastafskog kulturnog leta

22.06.2013.

12:08

Autor: Tatjana Sandalj / T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz festivala Kastavsko kulturno leto noćas su priopćili da su jučer morali zatvoriti izložbu u Galeriji sv. Trojice zbog prijetnje kastavskog župnika Franje Jurčevića da će uništiti izložene radove.

Galerija sv. Trojice bivša je dvoranska crkva iz 15. stoljeća, a u njoj je bila postavljena druga izložba ciklusa Ars Post MortemŽenski autoportreti – upisivanje tijela. U petak prije otvaranja galerije utvrđeno je da su radovi skinuti i okrenuti licem prema zidovima. Izložba je zatvorena, radovi su premješteni, a 22. Kastavsko kulturno leto zbog prijetnji i nasilja prekida izložbenu aktivnost.

Ars Post Mortem je zamišljen u čast srednjovjekovnom umjetniku Vincentu iz Kastva, poznatom po ikonografskom motivu i freski Ples mrtvaca, a radovi za izložbe odabrani su na međunarodnom natječaju provedenom po propozicijama HDLU-a I ULUPUH-a.

U priopćenju Kastafskog kulturnog leta podsjećaju da se prije prenamjene crkvicom kao kulturnim dobrom raspolagalo toliko loše da su gotovo uništeni stari glagoljaški grafiti. Nasilnim činom poništene su godine truda i dovedena u pitanje financijska ulaganja Ministarstva kulture i Grada Kastva u obnovu i opremanje prostora.

Na internetskim stranicama kastavske župe Franjo Jurčević objavio je fotokronologiju događanja bez, piše, suvišnog komentara riječima.

U međuvremenu Kastafskom kulturnom letu i umjetnicama Mariji Korugi, Moniki Meglić i Melindi Šefčić stižu pisma podrške njihovih kolega. Kao dvoje mladih umjetnika koji su također trebali održati izložbu 13. srpnja u Galeriji sv. Trojice, koja je zaštićeno kulturno dobro i dio službenoga galerijskog prostora Republike Hrvatske, zgroženi smo činjenicom da si pojedini crkveni velikodostojnici dopuštaju prijetnje nasiljem i uništavanjem umjetničkih djela, pišu u otvorenom pismu fotografi i studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Davor Konjikušić i Petra Mrša

Okretanje slika prema zidu čini se kao čin zaustavljanja da "perverzije" iz kapelice izađu u javnost, što je pak fina analogija cijele kršćanske prakse. Legitimnost svećenika, s druge strane, da procjenjuje vrijednosti umjetničkog djela, naspram školovanih stručnjaka povijesti umjetnosti, čini se kao farsa, ali i dalje manja od one u kojoj svećenik etiketira nešto kao perverziju, ističe u pismu podrške KKL-u Tamara Tokić, studentica riječke Akademije primijenjenih umjetnosti koja je u Galeriji sv. Trojice trebala izlagati 21. kolovoza.

Poslušajte izjave koju su za Radio Rijeku dali tajnik Udruge Kastafsko leto Robert Stanković i kastavski župnik Franjo Jurčević:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.