Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbor Rijeka - Sempre Allegro na šibenskoj izvedbi Orffa i Čajkovskog

17.10.2019.

10:43

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

Izvedba na Tvrđi (Foto: Duško Jaramaz / Pixsell)

Izvedba na Tvrđi (Foto: Duško Jaramaz / Pixsell)

Foto: - / -

Mješoviti pjevački zbor Rijeka - Sempre Allegro dobio je poziv od Šibenskog pjevačkog društva Kolo i Simfonijskoga puhačkog orkestra Hrvatske vojske za sudjelovanje u projektu zajedničke izvedbe opere "Carmina burana" Carla Orffa i Uvertire 1812 Petra Iljiča Čajkovskog u Šibeniku.

Šibensko Kolo ove godine slavi 120 godina postojanja, a maestralna djela Orffa i Čajkovskog izvedena su na Tvrđavi sv. Mihovila.

Zbor Rijeka - Sempre Allegro, čija je dirigentica i umjetnička voditeljica Helga Dukarić Dangubić, poziv je s osobitim zadovoljstvom prihvatio te su zadnjih šest mjeseci radili na uvježbavanju ovoga zahtjevnog programa. Koncert je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović

Projekt je prepoznala je i Primorsko-goranska županija te ga je dijelom sufinancirala. U Šibeniku su boravili četiri dana radi zajedničkih proba zborova i orkestra pod ravnanjem Miroslava Vukovojca

Mješoviti pjevački zbor Rijeka - Sempre Allegro osnovan je 22. studenog 2014. godine, na dan sv. Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika, a ove godine slave petu obljetnicu osnutka. Iako mladi zbor, dokazali su se brojnim koncertima i natjecanjima.

Sudjelovali su na devet međunarodnih natjecanja i osvojili četiri srebrne i pet zlatnih nagrada. Posebno njeguju suradnje sa srodnim organizacijama i zborovima kao što su Zvijezda Danica iz Kraljevice, Ina iz Zagreba, Vardar iz Skopja, Coro Giovanni Fabrianesi iz Fabriana u Italiji, Coral Cantemus iz Urugvaja te Felicita iz Njemačke.

Iza njih je i zanimljiv glazbeni vikend u Istri, a kako rade i koji su im planovi, poslušajte u razgovoru s umjetničkom voditeljicom i dirigenticom riječkog zbora Helgom Dukarić Dangubić:

Helga Dukarić Dangubić, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Voditeljica zbora Helga Dukarić Dangubić u našem studiju (Foto: Gloria Fabijanić Jelović)

Voditeljica zbora Helga Dukarić Dangubić u našem studiju (Foto: Gloria Fabijanić Jelović)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.