Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zelena knjiga": bljedunjava limunada za dokono nedjeljno poslijepodne

24.02.2019.

17:23

Autor: Blanka Uzelac

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Green Book (2018.) Redatelj: Peter Farrelly. Scenaristi: Peter Farrelly, Nick Vallelonga, Charles B. Wessler. Uloge: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini. - Mogao je to biti odličan film, da je napravljen suptilnije i pametnije. Ovako ostaje okus razvodnjene limunade krcate šećerom.

"Zelena knjiga – vodič za život" biografska je drama s elementima komedije o poslovnoj suradnji i prijateljstvu primitivnog Amerikanca talijanskog podrijetla Tonyja i uglađenog Afroamerikanca dr. Dona Shirleya, a radnja je smještena u Sjedinjene Američke Države 1962. godine. 

Očito su se u Američkoj filmskoj akademiji "opekli" prije par godina, kad nijedan film s Afroamerikancima nije bio nominiran za Oscara. Naime, 2016. godine svih 20 nominiranih za glumu bili su bijelci, što je izazvalo kritike Afroamerikanaca. Neki su zbog toga bojkotirali dodjelu Oscara, a vodila se i kampanja #OscarsSoWhite na društvenim mrežama. Akademija je poslije objavila kako namjerava povećati broj žena i pripadnika manjina. Dojma smo da nakon toga Akademija nominira i one filmove koji takav prestiž ne zaslužuju, poput "Zelene knjige".

Crnac je bijelcu poslodavac u doba kad su Afroamerikanci u SAD-u, pogotovo na jugu, još uvijek imali poseban režim življenja. Kako bi putovali po turneji (dr. Don Shirley je svjetski poznati pijanist, a Tony njegov vozač i tjelohranitelj), koriste se tzv. zelenom knjigom za crnce koji putuju američkim jugom, još uvijek zatrovanim rasizmom i opasnostima za ljude koji nisu bijele rase.

Sâm scenarij, temeljen na istinitim događajima, ne bi bio sporan da nije filmski prikazan na sladunjav i predvidljiv način od kojeg je, barem smo tako mislili, Hollywood bio konačno odustao. Ne bi ni to bilo zabrinjavajuće da film nije nominiran za najprestižniju filmsku nagradu, i to u pet kategorija, od kojih je jedna i za najbolji film.

Međutim, "Zelena knjiga" definitivno ne spada u tu kategoriju. Riječ je o bljedunjavoj limunadi za dokono nedjeljno poslijepodne, kad se obitelj nakon ručka odmara pred TV-ekranom. Elementi komedije, najviše korišteni u odnosu dvojice glavnih protagonista koji su sušta suprotnost - ne po boji kože nego po načinu života - jedini drže gledateljevu pozornost.

Tu se bolje snašao Mahershala Ali (dobitnik Oscara za ulogu u filmu "Moonlight"), ali će vjerojatno ostati samo na nominaciji za najboljega sporednoga glumca. Viggo Mortensen u ulozi Tonyja, za koju je nominiran za najboljega glavnoga glumca, jako loše barata talijanskim govorom i naglaskom, toliko da prosječnog poznavatelja talijanskoga jezika uši bole od slušanja. Fizički još donekle karakterizira svog lika, što može zahvaliti šminki i nabačenim kilogramima.

A nabačene su i scene koje doista ne zaslužuju maltretirati gledatelje doslovnim objašnjavanjem što se događa. Banalno i nepotrebno. Šteta. "Zelena knjiga" mogao je biti odličan film, da je napravljen suptilnije i pametnije. Ovako ostaje okus razvodnjene limunade krcate šećerom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.