Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ženska klapa "Kastav" prva na svjetskom natjecanju u Toscani

05.10.2015.

10:09

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ženska klapa "Kastav" sinoć je osvojila je prvu nagradu i zlatnu diplomu na Međunarodnome zborskom festivalu i natjecanju "Torre del Lago Puccini 2015" u Toscani. Nagrada je osvojena pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, u kategoriji ženskih komornih zborova.

Klapa je izvela madrigal "Amate mi, ben mio" (Luca Marenzio), "Galiotovu pesan" (Krešimir Magdić), "Ćaće moj" (Ivan Matetić – Ronjgov) i "Jaberwocky" (Ron Jeffers). Uz pobjedu, osvojena je i zlatna diploma u kategoriji folklora.

Tada su izvele repertoar kojim je predstavljena glazbena baština Istre i Hrvatskoga primorja te klasičnoga klapskog repertoara: "Fijolice moja" (narodna iz Hrvatskoga primorja u obradi Josipa Hatzea), "Žažara" (obrada popularne skladbe Roberta Pilepića u aranžmanu Saše Matovine), "Rod delmatski išće glase" (Duško Tambača), "Cetina" (Dražen Žanko, aranžman Mojimir Ćaćija) i "Rusulica" (Žan Jakopač, aranžman Joško Ćaleta). 

Zahvaljujući toj pobjedi, ženska klapa "Kastav" imala je čast boriti se je s još četiri zlatna pobjednika ostalih kategorija na finalnom natjecanju za Grand prix festivala.

Osim natjecateljskih nastupa, ženska klapa "Kastav" održala je u četvrtak i zajednički koncert sa svim sudionicima festivala u crkvi San Paolino u Viareggiu, na kojem su svi zborovi združenim snagama izveli "Requiem" Giacoma Puccinija, dok je u petak klapa održala cjelovečernji koncert u "Auditorium Caruso".

Na festivalu i natjecanju "Torre del Lago Puccini", u osam različitih natjecateljskih kategorija nastupilo je 16 zborova iz 12 zemalja svijeta: Češke, Gruzije, Hrvatske, Indonezije, Islanda, Italije, Izraela, Kine, Latvije, Norveške, Rumunjske i Slovenije.

Uspješno gostovanje ženske klape "Kastav" ostvareno je uz financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko – goranske županije. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.