Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ženski životi glasnije: umjetnice i aktivistice glasno šetale gradom

14.09.2020.

19:49

Autor: Tatjana Sandalj

Transparenti umjesto Matovilkinih pletenica: performans Vlaste Delimar i studentica (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Transparenti umjesto Matovilkinih pletenica: performans Vlaste Delimar i studentica (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Umjetničko-aktivistički projekt "Ženski životi glasnije" odjekivao je centrom Rijeke od 18 sati. Organizirana šetnja gradom počela je pred muralom "Is she a wizard already?" Marine Mesar OKO u Vodovodnoj ulici, a potom je Vlasta Delimar s pet djevojaka izvela performans "Rapunzel ili Matovilka".

Ženski životi glasnije u fokusu imaju ograničenja koja proizlaze iz nevidljivosti ženskog iskustva.

"Is she a wizard already?" pita se mural Marine Mesar OKO kod adrese Vodovodna 42, a šetnju gradom vodila je Super Klita, živa i predimenzionirana verzija inače nevidljivoga ženskog organa. 

Vlasta Delimar i pet djevojaka izvele su performans "Rapunzel ili Matovilka" na balkonu riječke gradske vijećnice, a u 20 sati u arheološkom parku Principij održana je plesna izvedba Josipe Bubaš "Uranjanje". 

Program je dio projekata Udruge Domino i Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Delimar kaže da performericama ne treba princ koji će ih spasiti nego podrška publike, a kakve su bile reakcije publike - poslušajte:

Delimar: "Ne treba nam princ, treba nam podrška publike", a što kaže publika; pripremili Tatjana Sandalj i Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.