Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Zimsko čudo" najbolji dokumentarac ovoga dijela Europe

30.10.2013.

22:10

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko-brazilski film riječke redateljice Željke Sukové „Zimsko čudo“ proglašen je naboljim dokumentarnim filmom središnje i istočne Europe na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi.

Zimsko čudo (Winter Miracle) dokufikcijska je alegorija koju su režirali Željka Suková i brazilski redatelj Gustav Beck.  Najboljim je dokumentarnim filmom središnje i istočne Europe proglašen na najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma te regije, 17. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma (IDFF) u Jihlavi u Češkoj.

Film je prikazan u glavnome natjecateljskom dijelu, sekciji Between the Seas, a nagradu je dodijelo žiri u kojem u su bili Dudley AndrewLordan ZafranovićGwenaël Breës i Özge Calafato.

Zimsko čudo prikazano je u snažnoj konkurenciji 12 filmova, od kojih su mnogi već zabljesnuli na europskim festivalima. Primjerice, The 727 Days Without Karamo austrijske redateljice Anje Salomonowitz premijerno je prikazan na Berlinaleu, dok je slovačko-češki Normalization Roberta Kirchhoffa u međunarodnoj konkurenciji DOK Leipziga.

U sekciji Between the Seas prikazan je još jedan riječki i hrvatski film Polazište za čekanje redateljice Maše Drndić. Najveći i najznačajniji festival dokumentarnog filma u ovom dijelu Europe održan je od 24. do 29. listopada. Osim glavne sekcije koja je predstavila dokumentarce iz zemalja središnje i istočne Europe, publika je gledala međunarodne inovativne dokumentarce, presjek novih čeških filmova te eksperimentalne dokumentarce.

Zimsko čudo će nakon Češke ponovno biti prikazano u Hrvatskoj, pred riječkom publikom, na prvoj službenoj riječkoj projekciji u Art-kinu Croatia 15., 16. i 17. studenog. Pred riječkom će se publikom predstaviti riječki dio tima koji je radio na filmu - pored Aleša i Željke Sukové, to su i protagonisti filma Tajči ČekadaRanko LuževacLoredana Presta i mnogi drugi te filmska ekipa, snimateljica tona Ana Jurčić, dizajner zvuka Zoran Meved i Josip Maršić koji je zajedno sa Zoranom Medvedom radio glazbu za film.

Sa Željkom Sukovóm i Alešom Sukom razgovarala je Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.