Hrvatski radio

Radio Rijeka

Život na Škurinjama: kako je naselje nastalo i opstalo - i kako dalje?

24.08.2018.

10:56

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Pogled na cijelo naselje (Foto: GKR)

Pogled na cijelo naselje (Foto: GKR)

Foto: - / -

Od Drage, Trsata i Vežice, preko Banderova, Brajde i Mlake pa do Pehlina, Zameta i Srdoča, Rijeka ima 34 mjesna odbora - i o svakome od njih dalo bi se ispričati puno toga o povijesti i nastanku naselja, o uvjetima u kojima se sada živi, ali i o tome što nedostaje i trebalo bi učiniti u budućnosti.

Danas poslijepodne o svemu će tome moći razgovarati stanovnici Škurinja, na izložbi i okruglom stolu nazvanima "Iz betona rođeni". U Ulici Save Jugo Bujkove bit će izloženo dvadesetak fotografija iz doba izgradnje naselja tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća, prikupljenih iz osobnih arhiva građana, a sve će pratiti okrugli stol na kojem će se razgovarati o tome što sve treba Škurinjama i kako ih učiniti ugodnijim mjestom za život.

Škurinjska izložba i okrugli stol "Iz betona rođeni" odvijaju se u sklopu projekta "Kultura na balkonu" kojeg provode Udruga za urbanu regeneraciju "Kuraž", Gradska knjižnica Rijeka i Rijeka 2020, a financijski ga podupire program Actors of Urban Change Zaklade Bosch. Početak je u 18:30 sati u Ulici Save Jugo Bujkove, na platou pokraj Mjesnog odbora (ili u prostorijama Mjesnog odbora ako bude kiše).

Na okruglom stolu sudjelovat će i gosti iz Berlina i Ljubljane - Sebastian Schlueter iz programa Actors of Urban Change te Davor Buinjac, stručnjak za kulturne politike - pa je razgovor izvrsna prilika za razmjenu iskustava. Dolazi i voditeljica Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeka Gorana Stipeč Brlić te aktivist Igor Bajok

"Ideja je da sami građani mogu pitati što ih zanima, saznati primjere dobre prakse, nadahnuti se, motivirati... Jer većina promjena ne nastaje na način da postoji neki veliki na vrhu koji se brine za nas pa će on nama nešto promijeniti, već postoje vrlo sofisticirani mehanizmi kako se stvara kritička svijest, artikulira se neka ideja koja se onda provlači kroz sustave odlučivanja do naposljetku realizacije", kaže Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka. 

Tako je, primjerice, prošle jeseni na Rastočinama održan program "Neboderi - grad među oblacima" koji se bavio mogućnostima stvaranja zajedničkih gradskih vrtova na vrhovima tzv. "eševa", na gotovo 135 metara nadmorske visine.

"Ovim revitalizacijskim procesima propituju se i pokušavaju ispraviti neke stvari koje narušavaju kvalitetu života u gradskim naseljima. To je nešto što čeka puno gradskih zona i iz čega mogu izaći dobri rezultati", kaže Benić. Na današnji program na Škurinjama pozvani su svi s konstruktivnim razmišljanjima i idejama - jer budućnost naselja pripada onima koji u njemu žive. Poslušajte razgovor s Kristianom Benićem:

Škurinje u izgradnji (Foto: GKR)

Škurinje u izgradnji (Foto: GKR)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.