Hrvatski radio

Radio Rijeka

Znate li tko je bio Leon Pfeffer?

08.12.2015.

13:55

Autor: Alen Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Leon Pfeffer bio je sudac istražitelj u sudskom procesu u slučaju Sarajevski atentat. Tekst o Pfefferu objavljen je u novom broju "Sušačke revije" koji, među ostalim, donosi brojne fotografije s izložbe Muzeja grada Rijeke povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke.

Leon Pfeffer rođen je u Novom Vinodolskom 1887. godine, roditelji su mu bili Riječani, a njega je profesionalni put odveo do Sarajeva, gdje je od 1912. godine radio na Okružnom sudu. Slučaj je htio da baš njega zapadne istraga protiv Nedjeljka Čubrinovića i Gavrila Principa, atentatora na austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Nakon završetka Prvoga svjetskog rata i propasti Austro-Ugarske, Pfeffer je prisilno umirovljen i do kraja života vodio je obiteljsku trgovinu. Danas smo vas u emisiji "Tri zmaja" pitali u kojem je hrvatskom gradu živio do 1952. godine, a vi ste znali da je riječ o Karlovcu. Točan odgovor znala je i javila nam se snaha Leonova unuka Stoja Kovaček

Opširniju priču o Leonu Pfeferu možete pročitati u novom broju "Sušačke revije" koja donosi dvadesetak primorskih i goranskih priča, između ostalih i opširan razgovor s glumcem Radom Šerbedžijom, priču o povjesničaru pateru Emanuelu Hošku, a zatim i razgovor s najboljom kviz-igračicom na svijetu Dorjanom Širolom, Riječankom koja se već godinama obrazuje u Engleskoj. 

Frankopanski kašteli u Vinodolskoj dolini, kao i obnova Amerikanskih vrtova u Opatiji te izgradnja Lokvarske brane i Omladinskog jezera također su teme kojima se bavi "Sušačka revija", kao i legenda o kralju Arturu, nastala prema rimskom vojskovođi Luciju Arttoriju Kastu koji je bio namjesnik provincije Liburnije.

Novi broj "Sušačke revije" bit će predstavljen 9. prosinca u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.