Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zoom festival i Perforacije u Rijeci

02.09.2013.

14:16

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Što je novoga na njemačkoj kazališnoj sceni, što je postdramsko kazalište te kako publika može gledati predstavu osim sjedeći u gledalištu - neka od pitanja koje postavlja Zoom festival.

Četvrto izdanje Zoom festivala održat će se od 3. do 8. rujna u suradnji s festivalom Perforacije u HKD-u na Sušaku, igralištu na Delti, u Molekuli i Tunelu. Zoom festival u Rijeku donosi predstave i umjetničke radove koje je teško svrstati u klasična umjetnička područja, već nose obilježje intermedijalnosti - što znači da kombiniraju različite tehnike, metode i izričaje.

Zoom festival surađuje s festivalom Perforacije koji će u Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku trajati od 5. do 8. rujna. Riječka će publika moći pogledati predstavu Pristajanja pet mladih izvođačica/autorica iz Rijeke - Nike Mišković, Nataše Antulov, Sanje Milardović, Aleksandre Stojaković i Petre Mrše. One se pitaju što je njima grad i kojim se (izvedbenim) činom na to pitanje može odgovoriti. Predstave se igraju na igralištu na Delti 5. i 6. rujna u 20 sati, a nakon izvedbe u četvrtak održat će se i razgovor o predstavi s Nikolom Đurićem, osnivačem i članom izvedbene skupine Showcase Beat le Mot. Perforacije u Rijeku dovode i audiovizualni projekt 251. dan u godini Alena i Nenada Sinkauza, Ivana Marušića Klifa i Miroslava Piškulića koji, kroz improvizaciju i sempliranje uživo, istražuju i pokazuju proces nastajanja kompozicije na licu mjesta. Perforacije će zajedno sa Zelenom akcijom pružiti uvid u odnos ekologije i umjetnosti kroz razgovor s Lukom Tomcem. Radionički dio Zoom festivala ove godine vodit će Miloš Tomić i Marija Đorđević iz Srbije, a nazivi radionica su jako indikativni – Subverzija i Društvena igra. Radionice će se održati u Molekuli za vrijeme trajanja festivala i svi su pozvani da sudjeluju.

U fokusu ovogodišnjeg Zoom festivala je kazališna scena njemačkoga govornog područja te odnos prema publici. Publika će biti izmještena s klasičnih pozicija gledatelja – imat će priliku mijenjati pozicije, biti na igralištu, jesti i piti, biti u bliskom kontaktu s izvođačima - i doživjet će novo gledateljsko iskustvo.

Riječka će publika tako od 3. do 8. rujna moći pogledati vrlo zanimljiv program festivala, iz kojeg izdvajamo njemačku kazališnu grupu Showcase Beat le Mot. Grupa je svojim postdramskim kazalištem snažno utjecala na izvedbene umjetnosti, a u istom sastavu djeluju već 16 godina. Vidjet ćemo njihov trosatni komad Alles (Sve) u kojem pokušavaju razotkriti neke od vječnih tajni ljudske vrste, a publika je oslobođena svoje klasične uloge pasivnih gledatelja.

Iz Austrije dolazi bečki duo United Sorry koji će izvesti Ghost Exit, završnicu njihova dugogodišnjeg projekta Green Conversations, gdje metodama istraživačkog novinarstva progovaraju o prirodi i okolišu. Od domaćih predstava izdvajamo premijeru Ovo nije kvintet, koja će otvoriti festival. Koprodukcija riječkog Prostora plus i švedskog Danspoolena nastala je prema konceptu Selme Banich, a izvođači se igraju našom percepcijom i doživljajem nas kao publike.

U predstavi Zastoji plesačica i autorica Ane Kreitmeyer i Zrinke Užbinec, koja će zatvoriti Zoom festival, publika pruža doslovnu fizičku podršku izvođačicama dok one nježno, emotivno i prisno igraju za nas. Ulaznice se po cijeni od 50 kn (25 kn za studente i umirovljenike) mogu kupiti sat vremena prije početka predstave na mjestu igranja, rezervacije se primaju na adresi ivana@drugo-more.hr, a ovdje je i raspored predstava.

Na predstavljanju Zoom festivala bila je  Nikolina Deranja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.