Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zoom festival: izvedbene umjetnosti protiv suvremenih kriza

24.05.2023.

12:55

Autor: HRT - Radio Rijeka

Krize; Mladinsko gledališće

Krize; Mladinsko gledališće

Foto: Matej Povše / Zoom feestival

Četrnaesto izdanje riječkog festivala izvedbenih umjetnosti Zoom održat će se u organizaciji Drugog mora od 24. do 28. svibnja u prostorima Filodrammatice, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.


Ovogodišnji se festival dotiče suvremenih kriza koje svoje izvorište imaju u neravnopravnostima, zanemarivanju i otvorenom neprijateljstvu prema okolišu, ženama i svemu što se proglašava "drugotnim".


predstave na programu bave se mehanizmima izbjegavanja pogleda u okolinu i tjeraju nas da je gledamo, da promatramo nestanak našeg staništa i tuđu nevolju koja omogućuje naš privremeni komfor. Smjestivši se u prostoru između udobne iluzije i raspadajuće stvarnosti, predstave će vas nasmijati i zabrinuti – barem nakratko.

pokretač Zoom festivala Davor Mišković

Izvedbom predstave "Stranac", inspirirane istoimenim romanom Alberta Camusa, festival će u četvrtak, 25. svibnja u 20:00 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvoriti zagrebačka izvedbena skupina BADco., koja se za ovu priliku ponovno okuplja unatoč proglašenju prestanka djelovanja prije dvije godine. Polazeći od problema izostanka (su)osjećanja i očekivane emocionalne reakcije, projekt "Stranac" preko Camusovog antijunaka Meursaulta sagledava socijalna i sistemska licemjerja sakrivena iza odnosa zasnovanih na transparentnosti. U predstavi sudjeluju Goran Sergej Pristaš kao redatelj, Goran Ferčec  koji potpisuje dramaturgiju i tekst, Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec i Ana Kreitmeyer koje stoje spred koreografije i izvedbe, Petar Milat autor tekstualnih priloga i izvođač, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz autori glazbe i izvođači, Alan Vukelić koji potpisuje oblikovanje svjetla i Jasmin Dasović zaslužan za oblikovanje zvuka.


Dan prije spomenute izvedbe – u srijedu 24. svibnja s početkom u 17:00 sati – održat će se razgovor "Kostim 1/1" s poznatim vizualnim umjetnikom i modnim dizajnerom Silvijem Vujičićem, koji će voditi Goran Sergej Pristaš. Polazeći od činjenice da je Vujičićeva suradnja sa skupinom BADco. uvijek nadilazila puko oblikovanje kostima i u svakom projektu pohranila skriveni proces dubinski uvezan za problematiku predstave, razgovor je prilika da se otvori nova perspektiva na pitanja pisanja kostimom u izvedbi. U okviru programa Refleks, razgovor će se održati na drugom katu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u nedavno otvorenoj arhivi kolektiva BADco.


Nakon gostovanja s predstavama "6", "Gejm" i "Vrućina", nagrađivani slovenski redatelj Žiga Divjak na ovogodišnjem će Zoomu prikazati svoj najnoviji kazališni komad, "Krize" – u petak, 26. svibnja od 20:00 sati u velikoj dvorani Filodrammatice. Ovom predstavom Divjak i njegov tim nastavljaju obrađivati temu ekološke krize koja nadmašuje sve ostale (osobne, društvene, političke, izbjegličke, zdravstvene, egzistencijalne, itd.), preispitujući ljudsku spremnost na suradnju i razvoj novog pristupa prema prirodi. Predstava je nastala u koprodukciji ljubljanskog Slovenskog mladinskog gledališča i Zavoda Maska, beogradskog Bitefa i zagrebačkog Domina, a u njoj glume Sara Dirnbek, Iztok Drabik Jug, Klemen Kovačič, Draga Potočnjak, Katarina Stegnar, Vito Weis i Gregor Zorc.


Hrvatska premijera predstave "Svijet bez žena", za koju su autorice i izvođačice Olga Dimitrijević i Maja Pelević osvojile Nagradu publike na prošlogodišnjem Festivalu Bitef, na programu je u Filodrammatici u subotu, 27. svibnja u 20:00 sati. S fokusom na temu žena i rada, projekt polazi od istraživanja strukturalnih rodnih nejednakosti u srpskom kazalištu: neravnopravnosti žena, nejednakih nadnica, normaliziranog nasilja i reprodukcije patrijarhalnih kapitalističkih obrazaca. Polazeći od tvrdnje da je kazalište odličan case study za šire društvene procese, autorice u predstavi ne sagledavaju pitanje žena i rada samo u okviru kazališnog konteksta, već i kao ključni motiv za promišljanje nekih budućih emancipacijskih politika.


U nedjelju, 28. svibnja u Filodrammatici, u 20:00 sati, program festivala zaključit će plesna solo izvedba "Pokret nesvrstanih" umjetnika Christiana Guerematchija, nastala u produkciji platforme za suvremeni ples ICK Amsterdam. Krećući od vlastitih istočnoeuropskih i srednjeafričkih korijena, umjetnik ovim projektom istražuje teme rodne fluidnosti i crnačkog europskog identiteta. Predstava je inspirirana Pokretom nesvrstanih iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, koji je imao važnu ulogu u borbama za neovisnost u zemljama tzv. Trećeg svijeta i čiji je suosnivač bio jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, od čije afrofuturističke utopije Guerematchi polazi u utjelovljivanju izgubljenih kulturnih kodova.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.