Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zoom festival: umjetnici i publika dva dana i jednu noć u "Benčiću"

24.09.2015.

19:43

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Rijeka je po šesti put domaćin Zoom festivala izvedbenih umjetnosti rubnih formi. Umjesto u Harteri, kako je bilo planirano, zbog urušavanja hale na Marganovu, Zoom će se održati u H-objektu bivše Tvornice Rikard Benčić.

Društveni aktivizam i pomalo apokaliptični ugođaj obilježit će dva dana i dvije noći Zoom festivala. U napuštenoj hali Benčića u petak od 19 sati bit će izveden cjelovečernji izvedbeni program Smeće: aparat kojeg je, u suradnji s brojnim kolegama, osmislila njemačka dramaturginja i kustosica Stefanie Wenner.

Platforma Smeće je putujući izvedbeni projekt koji je u Berlinu trajao šest tjedana, a u Rijeku stiže njegova kraća verzija. Što je sve smeće, na koje je načine ono dio naše svakodnevice, koliko se kulturne produkcije može okarakterizirati "smećem" i kako je ono neizostavni nusprodukt svake vrste umjetničkog izražavanja – to su pitanja na koja, između ostalih, pokušavaju odgovoriti njemački umjetnici.

I to, primjerice, audiošetnjom tragovima prljavštine, posebno osmišljenoj za ovogodišnji Zoom festival. Berlinska arhitektica, umjetnica i znanstvenica Bettina Vismann čitat će zainteresiranim gledateljima sudbinu iz vlastite verzije tarot-karti iz Špila prašine. Bit će i performans o odnosu tijela i prostora, zatim videouradak napravljen tijekom berlinske izvedbe projekta, a sve će započeti – zajedničkom večerom umjetnika i posjetitelja koju će skuhati Thorsten Eibeler.

Za subotu je predviđen cjelodnevni program, sve od 10 sati ujutro do nedjeljnoga jutra (uključivo sa spavanjem u Benčiću, za koje ponesite svoju vreću). Toliko će, naime, potrajati program poznatog izvedbenoga kolektiva BADco iz Zagreba nazvan Institucije treba graditi

Riječ je o hibridu žive izvedbe, filmskog seta i privremenog nastanjivanja napuštenih tvornica, i to u formi od osam sati rada, osam sati obrazovanja i osam sati spavanja. Program započinje filmskim snimanjem svojevrsnog hommagea filmu braće Lumiere Izlazak radnika iz tvornice.

Posjetitelji na program mogu doći i s njega otići po vlastitom nahođenju, a kao fiksne točke ponuđeno je nekoliko sadržaja, primjerice predavanje filozofa Nebojše Zelića u 17 sati, predstava u izvedbi BADco 1 Poor & One 0 / 1 siromašan i jedna 0 u 21 sat i performans Slavena Tolja u 23 sata.

BADco je prvi takav program izveo proljetos u Bergenu u Norveškoj, a kao i drugdje, i u Rijeci pritom surađuju s lokalnim umjetnicima. Osim Zelića i Tolja, u subotu će u programu sudjelovati i umjetnica Nataša Antulov, kao i Transponder, skupina riječkih izvođača elektronske glazbe. Predviđena su dva njihova koncerta, u 13 sati i u ponoć, a u 15 sati će se provesti mapiranje prostora i zvuka.

Ulaz na Zoom festival je slobodan. Detaljni program festivala potražite ovdje, a u nastavku poslušajte što smo sve doznali od producentice festivala, Petre Corve iz Udruge Drugo more koja organizira Zoom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.