Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zoran Ferić: Ja sam ateist koji se nada da nije u pravu

11.11.2017.

17:13

Autor: Albert Petrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još jedan pun pogodak Gradske knjižnice Rijeka u suradnji s INA-om: sinoć u Odjelu GKR-a na Trsatu gostovao je Zoran Ferić - po mnogim pokazateljima najčitaniji pisac u Hrvata. Knjižnica puna mladih, ispunjena zanimljivom pričom - dovoljan povod i za razgovor u programu Radio Rijeke.

Ovjenčan svim mogućim nagradama, s iskustvom stotine "čitanja" pred publikom i uz žovijalno i nenametljivo vođenje Nikole PetkovićaZoran Ferić je, dosad najbrojnijoj publici, priredio nezaboravno dvosatno druženje. Na kraju se čekalo u redu s knjigom na autorov potpis - sve baš kao na filmu - stoga nas je zanimalo osjeća li se Ferić kao zvijezda.

"Nimalo", odgovara, "jer nakon trideset godina bavljenja knjigom savršeno mi je jasno tko je tko, kao i to da su prave zvijezde čitatelji. I to nije demagogija, već sam naglašavao da je književno djelo jedan kolektivni čin, autora, urednika, lektora i onoga koji će to prije spavanja čitati."

Druga zanimljivost je velik broj mladih koji su došli na susret. Znači li to da imate status koji su za našu generaciju imali Bukowsky i Henry Miller? "Ne bih rekao... Danas su škakljive stvari lako dostupne na drugim medijima - bit će prije da nekim profesorima odgovara svoje učenike dovesti na neke događaje, uostalom i ja kao srednjoškolski profesor vodim svoje đake na stvari za koje mislim da bi trebalo."

Tu je i još jedna stvar - učenicima je fora čuti profesora koji "pičkara"... "Kad meni dođu djeca u prvi srednje, još prestrašeni i ukočeni, a ja nešto provalim, to je nekakav moj korak prema njima." Kad je riječ o opscenostima i pomaknutim pričama kojima njegova djela obiluju, Ferić kaže - sve avangarde se temelje na poetici šoka. "To je tehnika kojom privučem čitatelja i trudim se da nikad to ne bude samom sebi svrha, a k tome - ljude privlače pomaknute stvari jer, uostalom, mi živimo u pomaknutoj stvarnosti..."

Na pitanje o hipohondriji i je li istina da je svoje prvo djelo uništio kao zavjet Bogu u kojeg ne vjeruje ako njegov HIV-test bude negativan, kaže: "Ja sam pisac i izmišljam priče, ali to je to - jedan sam od prvih Hrvata testiranih na HIV. Dok je sestra nosila rezultate, prozor je bio iza nje i nisam joj vidio lice, samo siluetu, rekao sam 'Bože, uništit ću to, samo da budem negativan.' U međuvremenu urednik je već bio izgubio taj rukopis, a možda je i taj Bog u kojeg ne vjerujem odradio posao. Kao što samo sebe često citiram ja sam ateist koji se nada da nije u pravu."

Poslušajte što nam je još ispričao Zoran Ferić na susretu u Odjelu Trsat Gradske knjižnice Rijeka:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.