Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županija nagradila najuspješnije "kulturnjake"

26.05.2015.

20:54

Autor: T. Petrović Čemeljić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Večeras su u Rijeci uručene 24 nagrade za najbolje u kulturnom stvaralaštvu lanjske godine u Primorsko-goranskoj županiji.

Nagrade ukupne vrijednosti 249.600 kuna Županija dodjeljuje onima koji su u svojim kategorijama nagrađeni kao najbolji na državnoj i međunarodnoj razini, a žive i rade u Primorsko-goranskoj županiji.

Tako je međunarodnu nagradu lani osvojila Gradska knjižnica Rijeka, i to za svoj izvrsni online Magazin. Ženska klapa "Kastav" osvojila je zlatnu medalju na zborskoj olimpijadi u Rigi. 

Velikom nagradom "Mira Trailović" na beogradskom BITEF-u nagrađena je predstava "Aleksandra Zec" HKD Teatra u režiji Olivera Frljića. Književnica Daša Drndić dobila je nagradu "Prozart" za autorski doprinos razvoju balkanske književnosti na Međunarodnom književnom festivalu "PRO-ZA Balkan" u Skopju. 

Za dostignuća na državnoj razini, nagrade su dobili glazbenici koji su osvojili "Porina": Elvis StanićDuško Rapotec UteOlja DešićDamir Halilić HalBoris ŠtokElena Tomečak Zdjelar i Ivan Popeskić. Glazbenu strukovnu nagradu "Status" lani su dobili Zoran MajstorovićBranimir Gazdik i Zvjezdan Ružić.

Damir Kedžo dobio je Nagradu hrvatskoga glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika u mjuziklu / opereti, i to za ulogu biskupa Hudija u mjuziklu "Crna kuća". Zbor mladih "Josip Kaplan" nagrađen je za prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju zborova u Šibeniku, a njegova dirigentica Doris Kovačić tada je dobila posebnu nagradu za umjetnički dojam.  

Mirjana Šupraha Perišić i Ivana Vladilo te Gradska knjižnica Rijeka nagrađene su kao dobitnice "Kukuljevićeve povelje" za knjižničarstvo. Za prva mjesta na državnim natjecanjima nagrađeni su violinist Ivan Graziani i plesna skupina "Flame".

Nagrađene su i Karmen Delač Petković, čija je"Ovca u kutiji" proglašena najboljom na Festivalu slikovnica, te Daina Glavočić, kustosica riječkog MMSU-a, kojoj je Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo nagradu za životno djelo.

Nagrade su dobitnicima uručili primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Ovogodišnja dodjela posvećena je kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.