Hrvatski radio

Radio Rijeka

Muzeji PGŽ najavljuju bogat program: Čaraoke, banku sjemena i virtualno rudarenje

04.02.2023.

09:22

Autor: Neva Funčić

S izložbe o Frankopanskim gradovima u PPMHP

S izložbe o Frankopanskim gradovima u PPMHP

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Posjetitelji su se nakon pandemije vratili u muzeje! Izvijestili su o tome ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Nikolina Radić Štivić, Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina i ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja te za 2023. najavili bogat program.

Prošla je godina dijelom protekla u pandemijskim uvjetima, no otvorena su dva nova postava: Muzejska zbirka Kastavštine i postav "Špilja" u Brodu na Kupi. 


U Noći muzeja, PPMHP i Prirodoslovni muzej Rijeka zabilježili su čak 4500 posjetitelja. 


U ovoj godini je Primorsko-goranska županije za ustanove u kulturi osigurala 2,2 milijuna eura i to 1,48 milijuna za PPMHP, 680 tisuća za Prirodoslovni muzej Rijeka i 146 tisuća za Ustanovu Ivan Matetić Ronjgov.


U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja do ljeta bi trebala biti završena obnova povijesnih fontana, a tijekom godine će biti nastavljena digitalizacija Muzeja te rad Građanskog muzejskog vijeća. 


Publiku očekuju i tri izložbe posvećene arheologiji, izložba "Boćanje i boćarsko prigovaranje" gostovat će u Sloveniji, a nastavljaju se i aktivnosti projekta Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, najavila je ravnateljica Nikolina Radić Štivić.

Detalj muzejske spilje: čovječja ribica i podzemni potočić

Detalj muzejske spilje: čovječja ribica i podzemni potočić

Foto: - / Prirodoslovni muzej Rijeka

Prirodoslovni muzej Rijeka može se pohvaliti da su lani, kroz obradu građe, zaposlenici objavili 18 znanstvenih radova, pripremili devet izložbi i 283 radionice. Otvoren je novi postav o špiljama u Kaštelu Zrinski, a u ovoj godini je u pripremi interaktivna igra o goranskim rudama. 


U Rijeci će se izradom digitalnog periskopa nadograditi postav Akvarij. Ravnateljica muzeja Željka Modrić Surina najavila je i izložbu o nastanku Jadranskog mora, novu zbirke nematerijalne prirodne baštine i uspostavu banke sjemena kao nove muzejske zbirke, jedinstvene u ovom dijelu Europe.


A u Ronjge se organizirano vraćaju školarci, rekao je ravnatelj Ustanove Ivan Matetić Ronjgov Darko Čargonja. Digitalizirana je audio arhiva, zajedno s ciklusom radio emisija o Matku Brajši Rašanu, Ivanu Matetiću RonjgovuJosipu Kaplanu i Slavku Zlatiću koje će biti dostupne na internetu. 


Ove godine očekuju povratak smotre pjevačkih zborova Kanat pul Ronjgi, 8. međunarodnu koloniju umjetničke keramike u Ronjgima te novi dječji festival čakavske pjesme Čaraoke. U pripremi je i izložba o ulozi čakavštine i tradicijske glazbe u priznavanju nacionalnih granica nakon 2. svjetskog rata, najavio je Čargonja.


 Poslušajte zašto ih treba posjetiti:

Što pripremaju muzeji PGŽ?

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.