Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zvučna izložba "Sjećanje na ljeto" - šećući muzejom slušajte more

04.11.2016.

13:21

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci od danas možete čuti zvučnu izložbu "Sjećanje na ljeto" autora Ive Vičića. Riječ je o zvučnim instalacijama što se reproduciraju u muzejskom prostoru i zvukovima "pričaju" o moru.

Šećući riječkim Pomorskim i povijesnim muzejom, imate priliku čuti zvukove plaže, morskih oblutaka, galebova, juga, bure, valova… Zvukovima prirode suprotstavljeni su i urbani zvukovi lučkih postrojenja, barki, brodova i njihovih sirena, a dio postava čine i zvukovi snimljeni podvodnim mikrofonom. Autor Ivo Vičić pokušao nam je objasniti zašto ga zanimaju baš zvukovi. "Zato što sam senzibilniji na zvukove oduvijek i njegovao sam taj svoj poriv za istraživanje zvuka. Cijeli život sam nekako u prirodi gdje sam proveo dosta vremena i godina života i onda mi je spontano došlo - jer kad si tamo si fokusiran, slušaš - da to snimim i koristim u vlastitoj glazbenoj produkciji. A i ljudi diljem svijeta to koriste za opuštanje - snimke iz prirode", kaže Vičić.

Zvučna izložba "Sjećanje na ljeto" snimljena je diljem Primorsko-goranske županije, nastajala je godinama, a Vičić je za ovaj audio postav izabrao najbolje snimke što se u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja mogu slušati do 9. siječnja iduće godine. Poslušajte zvukove s izložbe te prilog Biserke Belić. Ivo Vičić bio je i Na obedu kod Maria Lipovšeka:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.