Hrvatski radio

Radio Rijeka

Creska pomorska baština i tradicija: Zaplovio creski kaić i otvorio popularnu manifestaciju

30.05.2023.

12:39

Autor: Radio Rijeka

Zaplovio creski kaić

Zaplovio creski kaić

Foto: TZ Cres / -

Jučer je svečano otvoreno 5. jubilarno izdanje iznimno popularne manifestacije „Creski kaić“. 

U sklopu otvorenja nastupio je Puhački orkestar Josip Kašman te su otvorene izložbe Creskog muzeja, Zajednice Talijana Cres i Dječjeg vrtića Girice.


I ove je godine u sklopu događanja obnovljena stara drvena barka (creski kaić) koja je potom spuštena u more što je na najbolji način označilo početak ovog događanja koje čuva cresku pomorsku baštinu i tradiciju.


Pozdravnim govorima brojnim posjetiteljima su se obratili predsjednik Jedriličarskog kluba „Reful“ Marčelo Damijanjević, direktorica TZG Cresa Željka Stašić, voditeljica FLAG „Vela vrata“ Eliana Zec Solina i gradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović koji je i službeno otvorio događanje.


Prvi dan Creskog kaića donio je i početak turnira u boćanju, koji je posebno atraktivan svim posjetiteljima, obzirom da je boćalište postavljeno na samo nekoliko metara od mora, u samom centru grada Cresa, a večer je završila koncertom klape Burin.


Bogat program događanja traje sve do 4. lipnja.


Moći će se razgledati brojne izložbe, sudjelovati u turnirima u boćanju, trešeti i briškuli, Mori cantadi, udičarenju, prisustvovati predavanjima i radionicama, uživati u gastro delicijama spremljenima na tradicionalan način te se odlično zabaviti uz glazbene nastupe klape Teha, klape Burin, Antonija Krištofića, creskih glazbenika, Filip Flego quarteta, benda Infinity i popularnih Gustafa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.