Hrvatski radio

Radio Rijeka

DHMZ: crveno i narančasto upozorenje zbog bure; proljetni snijeg u Gorskom kotaru

27.03.2023.

11:10

Autor: Hina, Neva Lučić

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su za ponedjeljak upozorenje na vjetar: crveno za Velebitski kanal te srednju i južnu Dalmaciju, a narančasto za Kvarner i Kvarnerić, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. 

Crveno upozorenje je za Velebitski kanal zbog ojačane bure u noći, a navečer jake do olujne, s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) te za srednju i južnu Dalmaciju gdje se očekuje mjestimice vrlo jaka do olujna bura i tramontana. Najjači udari vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h).


Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.


Građanima se savjetuje da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu, poručeno je.


Narančasto upozorenje objavljeno je za Kvarner i Kvarnerić zbog pojačane bure u noći, a navečer jake do olujne bure i tramontane, s najjačim udarima vjetra 35-6 čvorova (65-10 km/h) te sjevernu Dalmaciju zbog jake, mjestimice vrlo jake bure i tramontane. Najjači udari vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h).


Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila, navodi se u upozorenju i ističe kako je preporučljivo da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova.


Također je vjerojatno da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti.

U Gorskom kotaru je tijekom protekle noći pao prvi prvoljetni snijeg

U Gorskom kotaru je tijekom protekle noći pao prvi prvoljetni snijeg

Foto: - / HAK

Nakon duljeg razdoblja toplijeg vremena, u Gorskom kotaru je, uz kišu i zahlađenje, tijekom protekle noći pao prvi proljetni snijeg. J


utro na tom području većinom protječe bez oborina, a tri goranske mjerne stanice zabilježile su visine snježnog pokrivača. U Delnicama i na Pargu kod Čabra su izmjerena tri, a u zemljopisno najvišem hrvatskom naselju, Begovom Razdolju, ima 10 centimetara snijega. 


Prvi proljetni povratak zime nije prouzročio prometne teškoće, niti bio razlog uvođenju dodatnih ograničenja u prometu. Temperature u Gorskom kotaru se kreću oko ništice, kolnici su mokri i skliski te se vozačima savjetuje oprez, a u nastavku dana očekuju se povoljnije vremenske prilike bez oborina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.