Hrvatski radio

Radio Rijeka

Herojski čin Dina Škame - skočio u ledeno jezero i spasio ljudski život

04.12.2016.

14:19

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Znate li tko je Dino Škamo? Možda ste nedavno pročitali njegovo ime u novinama. Naime, on je vatrogasac koji je zajedno s pripadnikom HGSS-a spasio instruktora letenja iz ledene vode jezera. Bio je to povod njegovog današnjeg gostovanja u emisiji "Na obed".

Dino Škamo bio je šef smjene u Javnoj vatrogasnoj postaji Vežica kada se dogodila zrakoplovna nesreća motornim zmajem u kojoj je poginula 51-godišnja Darinka Pavliša Kralj iz Zaboka. Motorni zmaj pao je i okončao svoj let na površini hladne vode jezera Dubina pokraj Dražica. Dino je, ne dvojevši ni trenutka, skočio u jezero te spasio unesrećenog Nikolu Musulina koji je upravljao motornim zmajem.  

Vatrogasci tijekom godine odrade puno sličnih intervencija, ali nemaju tu medijsku pozornost poput mene, rekao je Dino koji je u osmom razredu osnovne škole odlučio biti vatrogasac. To je specifičan posao. Niti jedna intervencija nije ista. Nema šablone po kojoj će se odraditi posao, objasnio je Dino koji se prisjetio i najčudnijih poziva građana koji su tražili pomoć jer im se, na primjer, zmija sakrila u motor skutera. 

Tijekom današnjeg “obeda” Dino je govorio o svom prekrasnom kraju, odnosno o Grobniku gdje se kao dječak počeo baviti nogometom. Tijekom njegove karijere igrao je za razne klubove naše županije. 

Dino Škamo je i instruktor ronjenja, zaljubljenik u more i u klapsko pjevanje. Od 1995. godine član je klape Kastav, koja je važan segment njegovog života. 

Poslušajte razgovor:     

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.